Kevin Schijven Kevin Schijven
24/06/2020 17:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/06/2020 17:33

Is het ‘Coinbase Effect’ een fabeltje? Coin Metrics onderzocht het

Het zogenaamde “Coinbase Effect” is blijkbaar lang niet zo sterk als voorheen werd gedacht. De verwachting is als de grote Amerikaanse cryptocurrency-exchange Coinbase een nieuwe altcoin noteert op zijn beurs, of in ieder geval aankondigt dit te overwegen, dat de koerswaarde van deze altcoin omhoog schiet.
Coin Metrics, een crypto-analysebedrijf, onderzocht of dit ook daadwerkelijk klopt en hoe sterk dit effect dan zou zijn. Het bedrijf concludeert dat de sterkte van dit effect erg meevalt en over het algemeen maar tijdelijk is.


Altcoins, waarvan aangekondigd wordt dat zij op Coinbase worden genoteerd, stijgen ongeveer tussen de -1% en +14% in waarde in de 10 dagen na de aankondiging. Meestal is er alleen een effect te zien in deze eerste 10 dagen en deze aankondiging heeft een kleinere impact op de koers dan de “bredere markttrends,” aldus Coin Metrics.

Uit onze analyse is gebleken dat de korte-termijneffecten onderhevig zijn aan de bredere trend van de activaklasse. Dit is te zien aan de uitsplitsing van gebeurtenissen in drie verschillende marktomgevingen. De prijsveranderingen op korte termijn (10 dagen) hebben de neiging om tijdelijk scheef te gaan in de richting van de bredere markttrend ten tijde van het evenement. In de loop van de tijd worden deze verdelingen afgevlakt, waarbij de prijswijzigingen van 100 dagen normaler worden verdeeld.

Coin Metrics onderzocht verschillende momenten uit de afgelopen paar jaar. Een daarvan is de aankondiging op 7 december 2018, toen Coinbase meldde dat het 31 nieuwe assets overweegt te noteren. De volgende grafiek toont aan dat er in eerste instantie een effect te zien is, maar dat deze na 100 dagen afzwakt. Men moet rekening houden dat het hier om een van de diepste punten van de zogeheten crypto-winter gaat, toen de prijs van bitcoin rond $3,400 lag.


Coin Metrics meldt dat er wel uitzonderingen zijn. Zo schoot OmiseGO, of OMG Network, met meer dan 100% in waarde na de aankondiging dat het op Coinbase wordt genoteerd. Critici beschuldigden toen Coinbase van insider trading.
Vorige maand kondigde Coinbase nog aan dat het OMG stuurt naar klanten die sinds 2017 ether (ETH) in hun wallets hebben.
Twee weken geleden meldde Coinbase dat het weer 18 nieuwe cryptocurrencies overweegt om te noteren.
Coinbase ligt ook onder vuur nadat begin deze naar buiten kwam dat het bedrijf wil samenwerken met Amerikaanse opsporingsdiensten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie