Simon Bosch Simon Bosch
13/06/2022 18:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/06/2022 18:08

Ook USDD verliest dollar-peg, een herhaling van UST debacle?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ook USDD verliest dollar-peg, TRON koopt USDC als onderpand

Foto: Sasha Medvedeva/Shutterstock

Vorige maand stond in het teken van het Terra-ecosysteem voor stablecoins dat in elkaar is geklapt. Even leken andere stablecoins meegetrokken te worden, waaronder USDT. Gelukkig is alles weer goed gekomen. Niet veel later bracht Tron de USDD-stablecoin uit, die verdacht veel weg had van Terra’s UST. Ook USDD is nu instabiel geworden.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Onderpand dekte USDD’s waarde niet meer

USDD lijkt akelig veel op UST, omdat het ook een algoritmische stablecoin is en als onderpand volatiele cryptocurrencies gebruikt. Dat maakt het vrij risicovol als het onderpand in waarde daalt. Als investeerders dit merken gaat het al snel bergafwaarts met het vertrouwen. Dat is exact wat er met Terra (LUNA) is gebeurd.

Gisteravond dekte het onderpand van USDD de marktwaarde van USDD niet meer. Dat heeft de op Twitter actieve DeFi-analist Resdegen ontdekt. Tron heeft op grote schaal Bitcoin en Tron’s eigen token TRX aangekocht om te gebruiken als onderpand voor USDD. De stablecoin moet ‘over-collateralized’ zijn, wat inhoudt dat de waarde van het onderpand veel meer is dan ongeveer 100%. Gisteren was dit niet meer het geval.

Sterker nog, als je de waarde van (het nog volatielere) TRX weglaat, dan was het onderpand slechts 73% waard. Tron houdt ook USDT vast. Dit blijkt vast te zitten in een DeFi-protocol op het Tron-netwerk. Dat brengt extra risico’s met zich mee, om nog maar niet te spreken van de kritiek die je op Tethers stablecoin kunt hebben.

Advertentie

Herhaling van UST?

Op dit moment lijkt het iets beter te gaan met USDD. Volgens de website is het onderpand op dit moment bijna drie keer wat het moet zijn. Toch is de waarde van USDD op dit moment nog steeds 1% minder dan wat het zou moeten zijn. Tron-oprichter Justin Sun heeft op Twitter de oorlog verklaard aan iedereen die USDD aan het shorten is. Om het nog bizarder te maken: USDD heeft nu de USDC-stablecoin als onderpand. Tron heeft 700 miljoen USD toegevoegd, wat ook ongeveer de marktwaarde van USDD is.

Risicovolle stablecoins zijn op dit moment bloedlink. Daarmee bedoelen we de coins die niet 100% van hun waarde dekken met ‘echte’ cash, en niet met bitcoins of andere crypto’s. Vertrouwen is het belangrijkste wat er is voor een stablecoins. Het is verstandig om in je achterhoofd te houden dat USDT en BUSD hetzelfde kunnen overkomen.

Het zou een herhaling van vorige maand kunnen worden, hoewel het risico niet meer zo groot is nu de gehele marktwaarde is afgedekt met USDC.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie