Timo Bult Timo Bult
23/01/2022 17:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/01/2022 17:15

Solana netwerk overbelast door crash, gebruikers verliezen crypto

Nieuws
Solana netwerk overbelast door crash, gebruikers verliezen crypto

Foto: Natchapol18/Shutterstock

Een marktcrash zoals we die de afgelopen dagen hebben gezien in de crypto-markt zorgt op veel fronten voor problemen. Investeerders zien hun bezittingen in een klap een stuk minder waard worden, traders die met leverage handelen worden geliquideerd en netwerken raken overbelast. Gebruikers van het Solana (SOL) netwerk hebben wel een hele zure paar dagen achter de rug. Dat netwerk zorgde namelijk voor een liquidatiegolf nadat er teveel transacties werden verstuurd.

Worldcoin onthult nieuw Ethereum netwerk voor ‘echte mensen’

Solana kan enorme vraag niet aan

Solana is net als Ethereum (ETH) en Cardano (ADA) een smart contract-platform. Het netwerk belooft snelle, goedkope transacties en hoge schaalbaarheid. De decentralized finance (DeFi) gebruikers op Solana merkten de afgelopen dagen echter dat dit niet altijd een voordeel blijkt.

Middels DeFi-applicaties kunnen handelaren crypto lenen. Echter moeten zij in crashes als gisteren goed opletten dat ze wel genoeg onderpand, of collateral, beschikbaar hebben. Is hun onderpand niet genoeg dan wordt de lening automatisch geliquideerd. Kortom, tijdens de crash gisteren werd het netwerk overspoeld door transacties van gebruikers die wilden voorkomen dat hun lening geliquideerd werd. Gebruikers van Solend werden hier bijvoorbeeld slachtoffer van:

“We zijn ons pijnlijk bewust van de problemen waarbij gebruikers zichzelf niet konden redden van liquidatie vanwege netwerkcongestie, en we zijn op zoek naar verzoening.”

En zekere Klean “bedankt” Solend op sarcastische wijze; “500 SOL weg :/” Sommige gebruikers lijken er zo langzamerhand genoeg van te krijgen.

Solana kampt vaker met problemen

Dat de netwerkcongestie voor irritatie zorgt is misschien niet zo gek. Solana kampte de afgelopen maanden vaker met problemen. Begin januari was al twee keer raak. Vorig jaar ging het netwerk zelfs meer dan 16 uur offline door problemen. Hierdoor wordt zo nu en dan de vraag gesteld; is Solana fundamenteel te kwetsbaar?

Solana was de afgelopen dagen echter niet het enige netwerk met problemen. Ook Cardano ondervond problemen nadat de gedecentraliseerde exchange SundaeSwap lanceerde.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie