Simon Bosch Simon Bosch
10/07/2022 07:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/07/2022 07:50

Tether liquideert bitcoin lening Celsius, zelfs ‘zonder verlies’

Nieuws
Tether liquideert bitcoin lening Celsius, zelfs 'zonder verlies'

Foto: Bordovski Yauheni/Shutterstock

Vorige maand is crypto-bank Celsius failliet gegaan. Dat had naast op de bijbehorende CEL-token ook enorme gevolgen voor de rest van de markt. Verschillende crypto-bedrijven met blootstelling aan Celsius kwamen in de problemen, zoals Three Arrows Capital (3AC) en Voyager. Ook Tether had geld in Celsius gestopt, maar nu benadrukt het dat het geen invloed heeft gehad op de stabiliteit van USDT en andere stablecoins.

Crypto experts onthullen 2 scenario’s voor de Dogecoin (DOGE) koers
Crypto experts onthullen 2 scenario's voor de Dogecoin (DOGE) koers

Bitcoin lening aan Celsius leed geen verlies…

In een persbericht schrijft de populaire stablecoin-uitgever dat het inderdaad blootstelling aan Celsius had. Het gaat echter niet om een aandeel in Celsius als bedrijf, maar om een in Bitcoin (BTC) genomineerde lening vanuit Celsius. Hoe groot de lening precies was weten we niet. Wel zegt Tether dat deze overcollateralized was, met meer dan 130% in bitcoin.

Sterker nog, het benadrukt dat het helemaal geen verlies heeft geleden op de lening. De lening is geliquideerd met geen verlies voor Tether. Helaas is het niet duidelijk wanneer de lening terug is betaald en onder welke omstandigheden. Celsius heeft zich aan het contract voor de lening gehouden, maar verder is er maar weinig duidelijk.

Advertentie

…maar er was wel een gebrek aan details

Zoals gewoonlijk is Tether niet erg open over de details. Daar is het bedrijf een tikje berucht om. Zo verklaarde het vorige maand nog dat het gerucht dat 85% van Tether’s onderpand uit Chinees schuldpapier bestond helemaal niet klopte. In plaats daarvan bestond slechts 25% van de reserves van het bedrijf uit commercieel schuldpapier.

Maar nog steeds weten we niet wat dit precies voor obligaties zijn – misschien komt een deel hiervan dus alsnog uit China. En China of niet, dit soort obligaties zijn ook volatiel als ze niet uit dit land komen.

Hetzelfde geldt voor de situatie met Celsius. We weten nu dat Tether inderdaad risico liep bij Celsius en dat het nu goed is gekomen. Maar het is niet duidelijk waar de grens precies ligt en hoe dicht Tether hierbij lag. Als het iets anders was gelopen, dan had het best aan kunnen tonen dat Tether geen stabiel bedrijf is. Ook Tethers USDT had het namelijk even moeilijk, en het is nooit duidelijk geworden waar de instabiliteit precies vandaan kwam. Misschien was Celsius dus een oorzaak.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Populaire meme crypto verliest plotsing 99% van zijn waarde
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie