Simon Bosch Simon Bosch
04/04/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/04/2023 11:00

Activiteit Bitcoin Ordinals stijgt door ‘BRC-20-tokens’

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Tarasenko Andrey

De wereld van cryptocurrencies kent veel verschillende ‘kampen’, maar er zijn er maar weinig die zo doordrenkt met een filosofische insteek zijn als die van Bitcoin (BTC). De komst van andere gebruiksdoelen op het Bitcoin-netwerk was dan ook vol met controverse. Dat zal nu nog een stuk extremer worden, want Bitcoin gaat nu steeds meer op Ethereum (ETH) lijken.

Gaat bitcoin na de halving weer stijgen, net zoals voorheen?
Gaat bitcoin na de halving weer stijgen, net zoals voorheen?

Bitcoin kan steeds meer

Oorspronkelijk werd bitcoin uitsluitend gebruikt voor het sturen en versturen van bitcoins. Dat was bewust, ondanks dat er in de loop van de jaren ook andere projecten zijn opgestart die veel meer kunnen. Puristen zien bitcoin namelijk als een digitale versie van goud. Zij vinden dat het netwerk geen enkel ander gebruiksdoel moet hebben dan het verwerken van transacties van het ‘digitale goud’.

Maar een dienst genaamd Ordinals zette het netwerk aardig op de schop, en schopte daarmee ook veel puristen tegen de schenen. Met deze dienst kun je andere informatie dan alleen bitcoin-transacties op het netwerk zetten in de vorm van Non-Fungible Tokens (NFT’s). In principe kon dat al – zo heeft Satoshi Nakamoto in het begin de nodige boodschappen in de eerste blocks op de blockchain verwerkt. Maar je moet aardig wat verstand van programmeren hebben om hier verandering in te brengen.

Het zorgde er ook voor dat bitcoin miners veel meer gingen verdienen aan transactiekosten – iets waar veel Bitcoiners met een filosofischere instelling ook niet zo blij mee waren.

Advertentie

Bitcoin lijkt nu op Ethereum

Nu is het netwerk nóg minder ‘puur’ geworden. Begin maart kondigde de bitcoin-ontwikkelaar domo namelijk ‘BRC-20’ aan. Dit is als het ware een Ethereum-achtige implementatie op het Bitcoin-netwerk. Net als op Ethereum kun je er smart contracts mee uitvoeren, nieuwe tokens uitgeven en deze tokens versturen.

Ordinals blijkt gisteren enorm populair te zijn geworden. Er zijn gisteren meer dan 72.000 Ordinals-inscripties op de Bitcoin-blockchain gezet, volgens data van Dune. Het vorige record stond nog op bijna 32.000 inscripties. Volgens gastheer van de Ordinals-podcast ‘Leonidis.og’ is het record veroorzaakt door enorm gestegen interesse in BRC-20.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie