Ivo Melchers Ivo Melchers
10/02/2023 14:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/02/2023 14:34

Bitcoin netwerkactiviteit stijgt tot hoogste punt in 2 jaar door NFT’s

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: valiantsin suprunovich/Shutterstock

Eergisteren kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat het aantal non-fungible tokens (NFT’s) op het netwerk van Bitcoin (BTC) de 12.000 was gepasseerd. Inmiddels laat data van blockchain-analysedienst Dune zien dat de 30.000 al is gepasseerd, wat de populariteit van Ordinals illustreert. Ordinals is namelijk de dienst waarmee je NFT’s kunt minten op Bitcoin.

Bitcoin onder druk: extreme volatiliteit Japanse yen vormt risico
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Netwerkactiviteit Bitcoin stijgt

De populariteit van Ordinals is tevens duidelijk terug te zien in de netwerkactiviteit. Volgens CryptoQuant heeft de netwerkactiviteit een niveau bereikt dat niet meer is gezien sinds bitcoin miners China moesten verlaten in het tweede kwartaal van 2021. Het zevendaagse voortschrijdend gemiddelde van alle transacties op de blockchain van Bitcoin bereikte de 345.000, wat voor het laatst in april 2021 werd gezien.

Met Ordinals kunnen gebruikers data meedragen aan individuele satoshi’s, de kleinste eenheid van Bitcoin. Dit wordt ook wel inscriptie genoemd en wordt opgeslagen in de handtekeing van een Bitcoin-transactie. Ordinals slaan de NFT’s direct on-chain op, terwijl NFT’s op Ethereum (ETH) services zoals IPFS of Filecoin (FIL) hiervoor gebruiken.

Advertentie

Discussies omtrent Bitcoin NFT’s

De komst van Ordinals heeft geresulteerd tot enkele van de grootste blockgroottes in de geschiedenis van Bitcoin, waarbij veel blokken de limiet van 4 megabyte (MB) hebben bereikt. Mede hierdoor pleiten sommigen voor een verhoging van de blockgrootte.

De transactiekosten zijn als gevolg gestegen, maar zijn nog altijd onder niveaus die we vorig jaar hebben gezien. Sommigen gebruiken deze stijging in de transactiekosten als reden om zich te verzetten tegen NFT’s op Bitcoin. CryptoQuant merkte op dat een toename van de vraag naar blockruimte, in combinatie met een stijging van de transactiekosten die door miners worden gegenereerd, positief is voor de langetermijnbeveiliging van het netwerk.

Binnen de Bitcoin gemeenschap heeft de populariteit van Ordinals geleid tot een aanzienlijk debat over de vraag of dit bij het doel van Bitcoin past. Bitcoin maxi’s willen bijvoorbeeld dat het netwerk ‘puur’ blijft en refereren naar berichten van de pseudonieme maker Satoshi Nakamoto waarin hij zegt dat hij fel tegen niet-financieel gebruik van Bitcoin is.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie