Timo Bult Timo Bult
15/08/2021 09:44 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/08/2021 09:44

Bitcoin analist PlanB heeft “nooit enige twijfel gehad:” BTC prijs naar $100.000 tegen eind 2021

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin analist PlanB heeft

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Gisteren kwam hij al even voorbij, de Nederlandse analist PlanB met zijn stock-to-flow (S2F) model. Terwijl bitcoin (BTC) gisteren even boven de $48.000 uitkwam waarmee het worst case scenario van de analist intact blijft, ging de analist in een eerder interview in op een scenario waarin zijn model niet meer zou kloppen. Hoe herkennen we dit?

In de basis is het S2F model vrij eenvoudig. Het is namelijk simpelweg het totale aanbod (stock) gedeeld door de jaarlijkse productiecapaciteit (flow). Het meet als het ware de schaarste van een goed, in dit geval bitcoin. Het circulerend aanbod (stock) van bitcoin is zo’n 18,8 miljoen. Elk jaar komen er zo’n 330 duizend nieuwe bitcoins bij (flow). Als we het model toepassen komen we op een Stock-to-Flow ratio van 52 voor bitcoin. Lees in dit artikel meer over hoe het model precies werkt.

Tot op heden is het model aardig correct geweest in zijn voorspellingen. Met elke halving die passeerde, ging de productie van nieuwe bitcoins omlaag. Op basis van zijn model is PlanB duidelijk over zijn bitcoin prijsverwachting. Tijdens de podcast What Bitcoin Did legt hij uit:

“Ik heb nooit enige twijfel gehad. Ik denk nog steeds dat de bitcoin prijs aan het eind van dit jaar $100.000 zal zijn, minimaal. En er is nog veel tijd. We zitten nu op $40.000. Dat is dus 2,5x. Historisch gezien hebben we meer gedaan in een of twee maanden. Het kan dus. Ik heb er alle vertrouwen in… […] Ik zie nog steeds mensen op internet die een prijs van $20.000 blijven roepen. Ik denk niet dat dat gaat gebeuren.”

Maar wat als zijn model niet meer werkt? Volgens de analist zullen we dit makkelijk kunnen zien. Hij legt uit:

“Het stock-to-flow-model zegt dat we moeten stijgen met de stock-to-flow-ratio die sinds de halving is gestegen. Daar wachten we dus een beetje op. Maar als het laag blijft – dus als we een paar jaar, een paar maanden op 30, 20, 40 duizend dollar blijven hangen – dan is het duidelijk dat deze lineaire regressielijn niet langer bij de data past. Het is heel gemakkelijk te zien wanneer het model ongeldig is. En dat kunnen mensen zelf.”

Een belangrijke opmerking is hierbij dat het hier slechts om een model gaat. Een model hoeft dus niet altijd intact te blijven en kan dus breken. Het is daarom verstandig niet enkel op dit model een beslissing te nemen. Hulp nodig bij het traden, of wil je meer leren over crypto? Word dan Insider en probeer de eerste 30 dagen helemaal gratis uit!

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie