Roy van Krieken Roy van Krieken
09/08/2021 18:44 6 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/08/2021 18:44

Plan B’s Stock-to-Flow (S2F) model: Gaat bitcoin (BTC) naar $100.000?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Plan B’s Stock-to-Flow (S2F) model Gaat bitcoin (BTC) naar $100.000?

Het is een van de meest gebruikte en beroemde modellen om de koers van bitcoin (BTC) te voorspellen. In essentie is het een formule tussen voorraad en productiecapaciteit die in het verleden voor veel verschillende soorten goederen en aandelen werd gebruikt. Op een gegeven moment bedacht een pientere persoon, bij de meesten bekend als PlanB, dat dit model ook op bitcoin toegepast kon worden.

Sindsdien is het een gids voor veel investeerders en door de voorspellingen die volgen uit het model ook vaak een houvast. Het model bleek een van de meest accurate modellen om de koers van bitcoin te voorspellen. In dit artikel duiken we dieper in het S2F model van PlanB. Wie is PlanB, wat voorspelt zijn S2F model nu eigenlijk voor de koers van bitcoin en wat waren de resultaten tot nu toe?

Waarom bitcoin ditmaal niet meestijgt met de GameStop en memecoin hype
Waarom bitcoin ditmaal niet meestijgt met de GameStop en memecoin hype

Wie is PlanB

Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat de identiteit van PlanB onbekend is. Hij tot dusver altijd anoniem gebleven en het lijkt erop dat hij niet van plan is dit in de nabije toekomst te veranderen. Wel zijn enkele details over de achtergrond van PlanB bekend.

Hij is namelijk een Nederlander met een enorme hoeveelheid ervaring binnen de wereld van finance. Hij is een institutionele investeerder met meer dan 25 jaar ervaring. Zijn expertise ligt in het gebied van ‘quantitative finance’ en hij is zijn hele leven al gefascineerd door modellen en modelleren. 

Volgens hem is er op dit moment een ware verschuiving aan de gang. Een verschuiving in het globale financiële systeem richting digitaal geld. 

Ook heeft hij de naam ‘PlanB’ niet zomaar gekozen. Het refereert namelijk naar een alternatief plan voor het printen van geld door centrale banken, negatieve rente en het verlagen van de waarde van valuta.

Op het social media platform Twitter is PlanB ook erg actief. Hij heeft op het platform de naam ‘100trillionUSD’. Uiteraard zit ook hier een verhaal achter. Deze naam refereert naar een bankbiljet van 100 biljoen Zimbabwaanse dollars in het Afrikaanse land Zimbabwe. Hij lijkt dus erg gefascineerd door inflatie en alles wat daarbij komt kijken.

In 2019 kreeg hij het idee om het bestaande Stock-to-Flow model toe te passen op bitcoin. Maar wat houdt dit model nu precies is en waarom krijgt het zoveel aandacht van crypto investeerders?

Advertentie

PlanB’s Bitcoin voorspelling

In de basis is het S2F model vrij eenvoudig. Het is namelijk simpelweg het totale aanbod (stock) delen door de jaarlijkse productiecapaciteit (flow). Het meet als het ware de schaarste van een goed, in dit geval bitcoin. 

Normaal gesproken wordt een dergelijk model voornamelijk gebruikt voor traditionele goederen zoals goud. Als we het voorbeeld van goud nemen dan is de berekening eenvoudig. Volgens het World Gold Council is er in totaal zo’n 190.000 ton goud uit goudbronnen gehaald. Tegelijkertijd wordt er jaarlijks zo’n 3.200 ton goud nieuw verkregen. Als je 190.000 deelt door 3.200 kom je op 59 uit. Dit is de Stock-to-Flow ratio van goud.

Wat dit betekent is dat het 59 jaar duurt voordat er 190.000 ton aan goud wordt verkregen, maar waarom is dit belangrijk? Het laat zien hoeveel van een goed jaarlijks de markt binnenstroomt in relatie tot het totale bestaande aanbod. Hoe hoger de Stock-to-Flow ratio, hoe minder er jaarlijks wordt geproduceerd in relatie tot het aanbod. Dit betekent op zijn beurt weer dat het desbetreffende goed beter in staat is om waarde te behouden.

Nu volgt de stap naar de toepassing op bitcoin. Bitcoin verschilt fundamenteel niet gigantisch veel van goud. Vaak wordt de cryptocurrency dan ook met goud vergeleken als een alternatief oppotmiddel. Het toepassen van het S2F model op bitcoin is dan ook vrijwel hetzelfde als met goud.

Het circulerend aanbod (stock) van bitcoin is zo’n 18,8 miljoen. Elk jaar komen er zo’n 330 duizend nieuwe bitcoins bij (flow). Als we het model toepassen komen we op een Stock-to-Flow ratio van 52 voor bitcoin. Opmerkelijk is dat dit niet veel verschilt van goud.

Wat extreem belangrijk is om te onthouden hierbij is dat om de zoveel geminede blocks de hoeveelheid nieuwe bitcoins per vier jaar drastisch omlaag zal gaan. Dit zijn de zogenaamde ‘halvings’. Dit betekent dat de ‘flow’ in het S2F model om de zoveel tijd omlaag zal gaan en zodoende de ratio juist omhoog. Volgens het model van PlanB zijn deze ‘halvings’ extreem belangrijk voor de koers van bitcoin. 

Misschien wel het belangrijkste verschil tussen de toepassing van het S2F model op goud en bitcoin is het feit dat de ‘flow’ bij bitcoin al bekend is. We kunnen niet in de toekomst kijken en al vroegtijdig invullen wat de jaarlijkse productie van goud over 5 jaar zal zijn. Dit kunnen we wel bij bitcoin, omdat deze jaarlijkse productie al voorgeprogrammeerd is. We weten al wanneer de volgende halving plaats zal vinden; in de lente van 2024.

Op deze manier kan het Stock-to-Flow model van PlanB worden gebruikt om een verrassend accurate voorspelling te doen over de koers van bitcoin en dit heeft PlanB ook daadwerkelijk gedaan. 

Het model van PlanB voorspelt op dit moment voor het einde van 2021 nog een bitcoin koers van zo’n $100.000. Na de volgende halving in de lente van 2024 voorspelt het S2F model van PlanB zelfs een stijging tot een prijs van $1.000.000. Dat zijn serieuze voorspellingen. Om deze reden geloven veel investeerders heilig in het model van PlanB.

Aantal nieuwe Bitcoin-wallets keldert naar laagste niveau sinds 2018
Aantal nieuwe Bitcoin-wallets keldert naar laagste niveau sinds 2018

PlanB’s resultaten tot nu toe

Op 22 maart 2019 maakte PlanB zijn eerste voorspelling op basis van het model bekend via een artikel op Medium. Op dat moment bevond de koers van bitcoin zich ruim onder de $10.000, maar PlanB was ervan overtuigd dat na de volgende halving van mei 2020, de prijs van bitcoin zou gaan oplopen tot zeker $55.000.

Inmiddels weten we dat de koers van bitcoin inderdaad astronomisch zou gaan stijgen. De voorspelling bleef intact en zijn oppositie leek de mond te zijn gesnoerd. Het S2F model van PlanB werd nu bijna mainstream bij het bredere publiek in de wereld van cryptocurrencies.

De grafiek werd snel befaamd toen bleek dat jaar in jaar uit de voorspelling van PlanB op basis van het S2F enorm accuraat was. Het werd een van de meest gebruikte modellen om de koers van bitcoin te voorspellen.

Het model is echter niet perfect en het is ook onder geen beding een garantie voor de toekomst. Er zijn periodes geweest dat de koers van bitcoin zich niet leek te houden aan het model en zelfs dat het model simpelweg niet meer intact was.

Ondanks dat er een aantal van dit soort periodes zijn geweest waar de koers van bitcoin ofwel sneller dan de voorspelling van het model steeg, ofwel de koers van bitcoin onder het voorspelde prijspunt bleef steken blijft het Stock-to-Flow model tot op de dag van vandaag intact. 

Uiteraard kan niemand in de toekomst kijken. Zelfs PlanB met zijn Stock-to-Flow model heeft geen glazen bol. Daarom blijft het afwachten of het model tot in het einde der tijden accuraat blijft of dat op een gegeven moment harde realiteit een einde maakt aan een van de meest invloedrijke modellen in de geschiedenis van blockchain en cryptocurrencies.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie