Kevin Schijven Kevin Schijven
15/11/2021 13:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2021 13:05

Bitcoin (BTC) krijgt morgen nóg een nieuw Amerikaans beursfonds, kan dit de prijs beïnvloeden?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) krijgt morgen nóg een nieuw Amerikaans beursfonds, kan dit de prijs beïnvloeden

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Vrijdag keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wederom de aanvraag voor een bitcoin (BTC) spot exchange-traded fund (ETF) van VanEck af. Deze afkeuring was niet onverwachts, maar de bitcoin koers maakte vervolgens toch een dip.

Desondanks lanceert deze week VanEck alsnog een bitcoin futures ETF. Volgens een notitie op de website van de Chicago Board Options Exchange (CBOE), lanceert de VanEck Bitcoin Strategy ETF morgen, 16 november, op CBOE, onder de beursticker XBTF.

Sinds eind oktober heeft de SEC inmiddels meerdere bitcoin futures ETF’s goedgekeurd. De lancering van de eerste futures ETF, die van ProShares, was onmiddellijk een groot succes. Het was zelfs zo een groot succes dat meerdere bedrijven de afgelopen tijd weer hun aanvraag voor een bitcoin futures ETF introkken, waaronder Bitwise Asset Management.

Toch is juist een bitcoin spot ETF, het soort fonds waar de (Amerikaanse) markt eigenlijk al jaren op wacht. Een spot ETF bewaart ook daadwerkelijk bitcoin en volgt beter de prijs. Lees hier meer over het verschil tussen beide soorten fondsen. De verwachting is dat een dergelijke beursgenoteerd fonds veel meer (institutionele) investeerders zou aan kunnen trekken dan een futures ETF.

Bedrijven begonnen eind afgelopen zomer met het indienen van aanvragen voor futures ETF na SEC voorzitter Gary Gensler suggereerde dat de toezichthouder veel meer open zou staan voor een futures fonds dan een spot fonds. De futures die deze fondsen volgen, dat zijn die op de Chicago Mercantile Exchange (CME), worden namelijk al strenger gereguleerd. Toch was Gabor Gurbacs, directeur bij VanEck, onlangs teleurgesteld over de afkeuring:

“Er is geen goede reden om een fysieke bitcoin ETF niet goed te keuren, terwijl bitcoin futures ETF’s tegen hoge kosten en Bitcoin closed-end fondsen tegen dubbel cijferige premies zonder aflossingsmogelijkheid worden toegestaan. De fysieke bitcoin ETF is tegenwoordig misschien wel de meest beleggersvriendelijke optie.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie