Roy van Krieken Roy van Krieken
22/10/2021 06:25 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/10/2021 06:25

Wat zijn de verschillen tussen bitcoin (BTC) futures en spot beursfondsen en waarom is dit belangrijk?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Wat zijn de verschillen tussen bitcoin (BTC) futures en spot beursfondsen en waarom is dit belangrijk?

Onlangs werd er geschiedenis geschreven en werd het eerste bitcoin (BTC) exchange traded fund (ETF), ofwel beursfonds, van ProShares voor handel op de Amerikaanse beurs goedgekeurd door de Securities and Exchange Commission (SEC).

Het ging hier om een zogeten futures ETF. Tot nu toe zijn alleen dergelijke ETF’s goedgekeurd door de SEC, maar het wachten is nu op groen licht voor een andere soort bitcoin ETF; de zogeheten bitcoin spot ETF’s.

Voor bitcoin investeerders is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen deze twee soorten beursfondsen en al helemaal omdat beursfondsen nu centraal staan in het nieuws omtrent bitcoin.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Futures

Futures zijn derivaten van een achterliggende activa. Het komt erop neer dat bij dergelijke derivaten twee partijen afspreken om bitcoin voor een specifieke prijs te kopen of verkopen. 

Zodra het contract afloopt dan wordt een van de twee partijen dus gedwongen om bitcoin voor de vooraf afgesproken prijs te kopen of te verkopen. Dit kan er bijvoorbeeld zorgen dat er met korting bitcoin gekocht kan worden als de koers in de goede richting beweegt, maar ook dat er tegen een te hoge prijs gekocht moet worden omdat de koers in de verkeerde richting beweegt.

Bitcoin futures vertegenwoordigen dus niet direct de waarde van bitcoin, maar zijn hier van afgeleid. Een bitcoin futures beursfonds is op diezelfde manier dus niet direct gelinkt aan de prijs van bitcoin en biedt voor investeerders van een dergelijk fonds alleen indirecte blootstelling aan de prijs van bitcoin. De prijs van bitcoin futures kan ook afwijken van de daadwerkelijke bitcoin prijs.

Advertentie

Spot

Beursfondsen die zijn gebaseerd op spot zijn direct verbonden met de prijs van bitcoin. Deze bitcoin spot ETF’s geven investeerders daarom directe blootstelling aan bitcoin in plaats van indirecte blootstelling, zonder dat zij daarvoor in het bezit moeten zijn van bitcoins.

Dit is vooral aantrekkelijk voor investeerders zonder affiniteit met crypto. Daarnaast kan het dergelijke investeerders in staat stellen om op een veilige en toegankelijke manier toch blootstelling aan bitcoin te genereren. Een dergelijke soort beursfonds is eigenlijk waar de markt al jaren op wacht.

Nog een belangrijk en groot verschil tussen beide is het feit dat bij een futures ETF investeerders short kunnen gaan, ofwel erop kunnen wedden dat de prijs van bitcoin zal dalen en zij op die manier geld kunnen verdienen als de koers daalt. Bij een spot ETF is dit niet mogelijk.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie