Erik Juffermans Erik Juffermans
19/03/2023 11:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/03/2023 11:55

Bitcoin groeit $200 miljard terwijl topbanken $100 miljard verliezen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Aumento del precio de BTC genera 50% más de ingresos para los mineros

Foto: Trzmiel/Shutterstock

Het zal je niet ontgaan zijn; de forse stijging die de bitcoin (BTC) koers doormaakt sinds begin dit jaar. Deze stijging is des te meer indrukwekkend omdat de grote Amerikaanse banken juist bakken met geld aan het verliezen zijn. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Banken in ademnood

Sinds 1 januari is bitcoin al met ongeveer 66 procent gestegen en groeide zijn marktkapitalisatie met 194 miljard dollar. De zes grootste Amerikaanse banken, JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley en Goldman Sachs, verloren juist bijna 100 miljard dollar sinds de start van 2023.

Hiervan is Bank of America de grootste verliezer. De bank verloor sinds het begin van het jaar 17 procent van haar waarde. Morgan Stanley beperkte de schade redelijk, met een waardevermindering van nog geen 1 procent. De bankencrisis lijkt echter nog niet zijn piek te hebben bereikt.

Bitcoin lijkt ondertussen van de hectiek in de bankenwereld te profiteren en voorzichtig los te koppelen van aandelenmarkten. Afgelopen jaar lag de correlatie tussen bitcoin en traditionele aandelenmarkten zeer hoog, maar begint dit jaar af te nemen. Zoals gezegd, steeg bitcoin dit jaar al met zo’n 66 procent terwijl de S&P 500 slechts 2,5 procent steeg en de Nasdaq zelfs met 15 procent daalde.

Bitcoin profiteert van bankencrisis

Hoewel de dreigende bankencrisis alles behalve goed nieuws is voor de stabiliteit van onze economische systemen, lijkt de koersstijging van bitcoin hier een direct resultaat van te zijn. Sinds het nieuws van de sluiting van Silvergate, en de daaropvolgende sluitingen van Silicon Valley Bank en Signature Bank, zijn de waarderingen van Amerikaanse banken hard onderuit gegaan.

Ondertussen blijft bitcoin stijging, maar de markt blijft onzeker. Het doet herinneren aan de Cypriotische en Griekse bankencrisis van 2013 en 2015. In 2013 sloot Cyprus alle banken om een bankrun te voorkomen. De wereldwijde schok die dit veroorzaakte ging gepaard met een bitcoin koersstijging van maar liefst 5 duizend procent.

In 2015 steeg Bitcoin met 150 procent tijdens een vergelijkbare bankencrisis in Griekenland. Angst en spanning over de stabiliteit van bankensystemen lijken het perfecte recept te zijn voor een stijgende bitcoin koers. Ook ditmaal, tijdens een dreigende bankencrisis in Amerika, lijkt bitcoin de ideale hedge tegen systematisch risico voor investeerders.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie