Thom Derks Thom Derks
15/03/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/03/2023 13:00

Signature Bank werd al langer onderzocht voor witwaspraktijken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Signature Bank werd al langer onderzocht voor witwaspraktijken

Foto: JHVEPhoto/Shutterstock

Het is je vast niet ontgaan dat de afgelopen dagen meerdere Amerikaanse banken in de problemen zijn gekomen en omgevallen. Onder die banken bevindt zich ook Signature Bank, een crypto-vriendelijke bank. Naar verluidt werd de bank gesloten als onderdeel van een grotere aanval op crypto, maar volgens Bloomberg werd de bank al voor de ineenstorting onderzocht omdat het niet voldoende maatregelen zou nemen om witwassen te voorkomen.

Crypto ontbijt: ‘Crypto koning’ in hoger beroep, bitcoin-ETF nieuws & meer
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Problemen bij Signature Bank

Het wordt de crypto industrie vaker verweten dat er te weinig wordt gecontroleerd op de herkomst van fondsen. In de meeste Westerse jurisdicties zijn daar inmiddels strenge en duidelijke regels over, maar dat neemt niet weg dat het soms nog niet gaat zoals het zou moeten.

In het geval van Signaturen Bank lijkt daar sprake van, omdat zowel de Justice Department als de Securities and Exchange Commission de bank scherp in de gaten hielden. Inmiddels is dat te laat, omdat de bank ten onder ging als gevolg van de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve.

Bloomberg weet te melden dat Signature Bank en zijn medewerkers vooralsnog niet aangeklaagd zijn en dat het daar mogelijk ook bij blijft. Er is door een groep aandeelhouders van Signature Bank wel een rechtszaak gestart op 14 maart, omdat de bank drie dagen voor zijn falen nog “financieel sterk” claimde te zijn.

Advertentie

Investeerders kiezen bitcoin en ethereum

Aan de ene kant is het niet goed van een bank om dat soort claims te maken terwijl de waarheid anders ligt. Maar aan de andere kant kan een bank het zichzelf ook niet permitteren om openlijk te zeggen dat het financieel richting de afgrond gaat.

Zodra dergelijk nieuws naar buiten komt, trekken alle klanten van de bank natuurlijk hun kapitaal weg en ontstaat er een bankrun. Wat dat betreft zitten banken als het om dit soort uitingen gaat altijd in een lastig parket.

Voor bitcoin is het tot nu toe een positieve ontwikkeling, omdat het omvallen van de banken betekent dat het vertrouwen in het traditionele financiële systeem verder afbrokkelt. De afgelopen dagen zagen we een gigantische vlucht vanuit het traditionele bankensysteem naar alternatieven als bitcoin en ethereum.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie