Ivo Melchers Ivo Melchers
13/03/2023 19:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/03/2023 19:15

Sluiting Signature Bank onderdeel van grote aanval op crypto?

icon-finance
Finance nieuws
Sluiting Signature Bank onderdeel van grote aanval op crypto?

Foto: Maurice NORBERT / Shutterstock.com

Vanochtend kon je al lezen dat de volgende dominosteen binnen de traditionele financiële wereld is omgevallen. Het bankendrama zet zich voort nadat de Amerikaanse overheid gisteravond Signature Bank, een in New York gevestigde bank met meer dan $100 miljard aan activa onder beheer, heeft gesloten.

Eerder kon je al in het crypto nieuws lezen dat Silvergate en Silicon Valley Bank (SVB) kopje onder waren gegaan. Ondanks deze puinhoop weet bitcoin (BTC), en daarmee de gehele cryptomarkt, flink omhoog te schieten. Op het moment van schrijven komt de BTC koers uit op $24.230: bijna 14% hoger dan 24 uur geleden.

Finternet? Internationale bankorganisatie zet in op crypto-technologie
  • icon-finance
    Finance nieuws

Signature is het volgende slachtoffer

Op vrijdag namen klanten van Signature Bank, die geschrokken waren van de plotselinge ineenstorting van SVB, meer dan $10 miljard aan deposito’s op. Deze bankrun leidde al snel tot het op twee na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis. Toezichthouders kondigden op zondagavond namelijk aan dat Signature werd overgenomen om depositohouders en de stabiliteit van het Amerikaanse financiële systeem te beschermen.

Bestuurslid en voormalig U.S. representative Barney Frank zei dat leidinggevenden van de in New York gevestigde bank erg geschrokken waren van deze plotselinge stap. Volgens Frank was er geen indicatie van problemen totdat de bankrun, waarvan de ineenstorting van SVB de oorzaak was, plaatsvond.

Sluiting kwam onverwacht

Volgens Frank hebben de leidinggevenden van Signature alle mogelijkheden onderzocht om de situatie te versterken na vrijdag, inclusief het vinden van meer kapitaal en het peilen van de interesse van potentiële kopers. Op zondag leek de bank meer grip op de situatie te krijgen, waardoor de sluiting als een nóg grotere klap aankwam.

Vanuit zijn kant zei Frank, die hielp bij het opstellen van de historische Dodd-Frank Act na de financiële crisis van 2008, dat er ‘’geen echte objectieve reden’’ was dat Signature in beslag moest worden genomen:

‘’Ik denk dat een deel van wat er gebeurde was dat regelgevers een zeer sterke anti-cryptoboodschap wilden sturen. We werden de posterboy omdat er geen insolventie was op basis van de fundamenten.’’

Signature en crypto

Signature Bank werd in 2002 opgericht als een meer bedrijfsvriendelijk alternatief voor grote banken. Het breidde zich uit naar de westkust en opende zich vervolgens in 2018 voor de wereld van crypto. Deze stap versnelde de afgelopen jaren de groei van de deposito’s. De bank creërde een 24/7 betalingsnetwerk voor cryptoklanten en had $16,5 miljard aan deposito’s van crypto-gerelateerde klanten.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie