Ivo Melchers Ivo Melchers
17/03/2023 19:00 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/03/2023 19:00

Hectische week: bitcoin leidt groene cryptomarkt terwijl banken omvallen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Jester-Flim

De afgelopen week was allesbehalve saai op de cryptomarkt. In eerste instantie daalde de bitcoin koers verder tot onder de $20.000 te midden van macro-angst op de financiële markten. Het omvallen van zowel Silvergate als Silicon Valley Bank (SVB) en de hawhkish opmerkingen van Federal reserve voorzitter Jerome Powell over hogere renteverhogingen deden bitcoin (BTC) niet veel goeds.

Echter begon de koers van bitcoin vanaf zondagavond aan een flinke beweging omhoog en steeg het na de publicatie van de inflatiecijfers zelfs tot boven de $26.000.

De totale crypto marktkapitalisatie komt uit op $1,12 biljoen en de Fear & Greed index komt uit op 51 (neutral).

Bitcoin is een ‘Ponzi’ en ‘fraude’ volgens JPMorgan CEO
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Banken vallen om als dominostenen

Het drama begon allemaal vorige week donderdag toen je in het crypto nieuws kon lezen dat crypto bank Silvergate bekend had gemaakt alle operaties tot een halt te brengen en over te gaan tot liquidatie. Vervolgens werd het stokje doorgegeven aan SVB die kampte met een bankrun, nadat klanten hoorden dat de bank krap bij kas zat. Om deze reden werd de bank dan ook gesloten door de Amerikaanse toezichthouders. De Amerikaanse overheid beloofde zondag dat klanten al hun geld terugkrijgen dankzij de Amerikaanse versie van het Depositogarantiestelsel.

Op zondagavond was het opnieuw raak: Signature Bank werd door de overheid gesloten om een verdere ineenstorting te voorkomen. De angst in de wereld van finance zit er nog altijd goed in, en er wordt gevreesd voor nog meer banken die ten onder gaan.

USDC getroffen door val SVB

Circle, de uitgever van USDC Coin (USDC) bleek een significante blootstelling te hebben aan SVB. In totaal zou er namelijk $3,3 miljard aan onderpand voor de stablecoin ondergebracht zijn bij SVB. In totaal staan de reserves gelijk aan zo’n $40 miljard.

USDC verloor de koppeling met de Amerikaanse dollar en daalde tot aan absoluut dieptepunt van $0,87. Mede door de eerdergenoemde aankondiging van de Federal Reserve wist de stablecoin zijn koppeling met de dollar weer te vinden.

Advertentie

Bitcoin stijgt na inflatiecijfers

Op dinsdag werd tevens de Consumentenprijsindex (CPI) van de Verenigde Staten gepubliceerd. De jaarlijkse inflatie is uitgekomen op 6,0%, wat geheel in de lijn der verwachtingen lag. Vorige maand lag deze inflatie nog op 6,4%. De bitcoin koers reageerde positief en steeg tot boven de $26.000. Na een korte correctie de paar dagen hierna zette de koers van BTC de uptrend gewoon door, met opnieuw het doorbreken van de $26.000 als gevolg.

Crypto en aandelen op rand van ernstige prijscorrectie, zegt expert
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin leidt de cryptomarkt

De koning der cryptocurrencies, bitcoin, heeft de afgelopen week het best gepresteerd van de top vijftien cryptovaluta’s op basis van marktkapitalisatie. Sinds zondagavond begon bitcoin aan een opleving en die vond vandaag zijn hoogtepunt van ongeveer $26.900. De laatste keer dat BTC boven de $26.000 stond was negen maanden geleden, voordat crypto-leenplatform Celsius kopje onder ging.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ethereum volgt

De meeste altcoins wisten niet zo goed te presteren als bitcoin de afgelopen zeven dagen. Ethereum (ETH), de nummer twee qua marktkapitalisatie, wist echter ook flink de lucht in te schieten. ETH wist een piek van $1.780 neer te zetten en is vervolgens een correctie gestart. Op het moment van schrijven komt de ETH koers uit op $1.711.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

BNB stijgt na dit nieuws

Binance coin (BNB) volgt een soortgelijk koersverloop als BTC en ETH. op dit moment staat het nog altijd met meer dan dubbele cijfers in het groen over de afgelopen week.

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Binance, de grootste crypto exchange ter wereld, een totaal van $980 miljoen heeft omgezet naar BTC, ETH en BNB. Om precies te zijn heeft het zijn BUSD uit het Industry Recovery Initiative vanwege de veranderingen in sgtablecoins en banken omgezet richting BTC, ETH en BNB. Dit nieuws is uiteraard positief voor de koersen van zowel BTC, ETH en BNB.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Handel bij Anycoin Direct

Wil jij ook eenvoudig en snel jouw favoriete cryptomunten kopen? Maak een account bij de Nederlandse cryptobeurs Anycoin Direct om de eerste €1.500 gratis te kunnen handelen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie