Erik Juffermans Erik Juffermans
12/05/2023 16:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/05/2023 16:15

Bitcoin Ordinals en NFT’s: goed of slecht voor het netwerk?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin Ordinals en NFT's: goed of slecht voor het netwerk?

Foto: FellowNeko/Shutterstock

Sinds begin dit jaar bestaan er Ordinals, oftewel Bitcoin (BTC) NFT’s. Deze zijn in rap tempo zo populair geworden dat het netwerk het haast niet kan verdragen. Anderzijds prijzen mensen Ordinals, ze hebben namelijk een gloednieuwe functie gegeven aan het Bitcoin netwerk.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin netwerk verstopt

De laatste week rijzen de Ordinals de pan uit. In slechts acht dagen verdubbelde het aantal Bitcoin NFT’s van 2,5 miljoen naar 5 miljoen. Het netwerk heeft het daardoor zwaar te verduren. Er is zelfs sprake van een Ordinal verstopping op het Bitcoin netwerk. De transactiekosten stegen naar nieuwe hoogtes en zelfs de snelheid van transacties ging door het grote aantal achteruit.

Dit heeft de nodige zorgen opgewekt. Voorstanders van Bitcoin geven het argument dat virtuele plaatjes op het Bitcoin netwerk nooit de bedoeling was. Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker van Bitcoin, zag het namelijk enkel als een peer-to-peer betaalsysteem. Wat zou Nakamoto er wel niet van denken? 

Zoals gezegd heeft het netwerk letterlijk met verstoppingen te kampen. Hoewel het een indicatie is van de huidige populariteit van Bitcoin, en dus wellicht als positief punt kan worden gezien, moet het niet te lang duren. Als deze problemen aanhouden zou dat het Bitcoin netwerk onbruikbaar kunnen maken. Op 7 mei waren de problemen zelfs zo groot dat de exchange Binance tijdelijk alle BTC opnames stopzette.

Meevaller voor miners

De hoge transactiekosten zijn wellicht wel een mooie meevaller voor Bitcoin miners. Na een financieël rampzalig jaar kunnen de miners de extra inkomsten wel gebruiken. Een ander interessant argument dat een voorstander van Ordinals gaf is dat van vrijheid van meningsuiting.

Een Ordinal is namelijk een inscriptie op een satoshi. Een bitcoin bestaat uit 100 miljoen van zulke satoshi’s. Een inscriptie kan de vorm aannemen van een afbeelding, oftewel een NFT, maar een inscriptie kan ook in de vorm van tekst zijn. Een voorstander van Ordinals wisjt erop dat dit ook een manier is om ongecensureerde informatie op de Bitcoin blockchain te publiceren, wereldwijd en voor eeuwig.

Er is veel over te zeggen en de voordelen en nadelen. Hoe de huidige Ordinal gekte zal verlopen is niet te zeggen. Het is hoe dan ook een historische tijd voor het Bitcoin netwerk.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie