Thom Derks Thom Derks
27/09/2022 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 19:51

Bitcoin stijgt en gaat strijd aan met dollar terwijl aandelen dalen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin volatiliteit valt extreem laag uit:

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De bitcoin (BTC) koers heeft de afgelopen uren een verrassende wending gemaakt. Terwijl de Amerikaanse S&P 500 de laagste dagsluiting sinds 2020 achter de rug heeft, staat bitcoin op het moment van schrijven ruim 7 procent in de plus. Het lijkt erop dat het monster eindelijk wakker wordt en het de dollar lastig wil maken.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Het kwartaal van crypto

Opvallend is dat alleen de Amerikaanse dollar en de cryptomarkt voor het afgelopen kwartaal een plus mogen opschrijven. Waar de Dollar Spot Index van Bloomberg een plus van 7,2 procent noteert, schrijft de CryptoCompare Digital Assets 100 Index van MVIS een plus van 5,4 procent op.

Verder moeten goud, obligaties, aandelen en grondstoffen in het algemeen een min van tenminste 5 procent in de boeken schrijven. Het lijkt er dan ook sterk op dat de macro-economische omstandigheden op dit moment meer impact hebben op de traditionele financiële markten.

Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, doet deze ontwikkeling vermoeden dat de cryptomarkt mogelijk voor de traditionele financiële markten een bodem heeft bereikt. Overigens is het ook goed mogelijk dat hierna de volgende dalingen worden ingezet. We moeten wat dat betreft dus zeker niet te vroeg juichen als het om crypto gaat.

Advertentie

De kracht van de dollar

Dat de Amerikaanse dollar het op dit moment zo goed doet is voor veel mensen een verrassing. We hebben immers te maken met een torenhoge inflatie. Betekent dat niet juist dat de koopkracht van de dollar daalt? Dat klopt, maar als je hoort over een stijgende dollar, dan gaat dat over de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere fiatvaluta als de euro, de pond en de yen.

Centrale banken over de hele wereld zijn juist nu hun monetair beleid aan het verstrengen om de inflatie in toom te houden. De Amerikaanse Federal Reserve lijkt daar meer ruimte voor te hebben dan concurrerende centrale banken, waardoor de dollar er relatief goed opstaat. Het verhogen van de rentes door centrale banken heeft op zijn beurt weer impact op de financiële markten.

Zo kan het gebeuren dat in tijden van inflatie de kracht van de dollar toeneemt en de rest van de financiële markten zware tikken krijgen. Uiteindelijk moeten de meeste mensen de rekeningen in dollars betalen, dus daar zie je nu veel mensen tegelijk heen vluchten.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie