Erik Juffermans Erik Juffermans
21/02/2023 07:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2023 07:15

Groot crypto hedgefonds sluit deuren als gevolg van neerval FTX

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Se abre un nuevo capítulo en el drama de la quiebra de FTX

Foto: rafapress / Shutterstock.com

Galois Capital, een groot hedgefonds, is gedwongen alle operaties stop te zetten, meldt de Financial Times. Dat volgt nadat een groot deel van diens kapitaal vast kwam te zitten in het ingestorte FTX. Het fonds, dat voornamelijk investeerde in crypto, zal 90 procent van het overgebleven kapitaal uitkeren aan klanten. Op 11 november maakte het fonds al bekend een groot deel van het kapitaal op FTX te hebben staan; $50 miljoen dollar om precies te zijn.

Bitcoin halving: massaverkoop kan BTC koers maanden drukken
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

De FTX klap dreunt voort op crypto

De laatste maanden heeft Galois Capital gepoogd het beste van de situatie te maken, maar is de klap niet te boven gekomen. Kevin Zhou, mede-oprichter van het fonds, biedt zijn excuses aan de klanten. Daarnaast geeft hij aan dat de extremiteit van de gebeurtenissen het onmogelijk maken om door te gaan.

Zhou is van plan de claims van het bedrijf te verkopen in plaats van te wachten op een faillissement proces. Dergelijke procedures kunnen namelijk jaren in beslag nemen. Galois Capital is een van de vele partijen die grote sommen kapitaal op FTX had staan. 

De man achter FTX, en de eindverantwoordelijke voor het debacle, ex-CEO Sam Bankman-Fried (SBF) zal in oktober dit jaar terecht staan voor zijn daden. Momenteel is hij vrij op borg en verblijft in zijn ouderlijk huis in Californië.

Sam Bankman-Fried misdraagt zich opnieuw

Vooralsnog houdt SBF zijn onschuld vol. Hij zou niet op de hoogte zijn geweest van het gesjoemel met kapitaal van klanten. De aanklagers in de rechtszaak twijfelen hierover en bereiden acht officiële aanklachten voor. SBF zou zich onder andere schuldig hebben gemaakt aan fraude.

Ook leek SBF zich recent opnieuw te misdragen. Hij nam namelijk contact op met potentiële getuigen in de aanstaande rechtszaak. De rechter die zich buigt over zijn zaak tikte hem op de vingers, en verbood hem het gebruik van berichtendiensten.

Vorige week leek SBF weer de fout in te gaan. Hij gebruikte in een paar dagen tijd twee keer een VPN om zijn internetgebruik te maskeren. Dit wekte een hoop zorgen op bij de aanklagende partij. De rechter overwoog een totaal internet verbod voor SBF maar zag hiervan af. Wel werd er een onderzoeker aan het werk gezet om het internetgebruik van SBF te onderzoeken.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie