Simon Bosch Simon Bosch
14/08/2023 13:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/08/2023 13:02

Hoop op goedkeuring bitcoin beursfonds loopt deuk op na uitspraken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hoeveelheid bitcoin die ETF's exact bezitten voor het eerst onthuld

Foto: Lucky-photographer / Shutterstock.com

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) weigert nu al jaren om een zogenaamde ‘spot-ETF’ voor bitcoin (BTC) goed te keuren, ondanks de vele aanvragen door bedrijven. Onlangs hernieuwde de enorme vermogensbeheerder BlackRock de hoop op goedkeuring van de SEC met zijn eigen aanvraag. Dit bedrijf zou eigenhandig de kans een stuk groter hebben gemaakt, maar niet iedereen is het daarmee eens.

Bitcoin miners investeren in AI, hopen op miljardenomzet
Bitcoin miners investeren in AI, hopen op miljardenomzet

Geen spot-Bitcoin ETF zolang regering Biden er is

Voormalig directeur van de afdeling Office of Internet Enforcement van de SEC John Reed Stark denkt dat er namelijk helemaal geen Amerikaanse spot-ETF zal komen. Op Twitter schrijft hij dat de SEC verschillende goede redenen heeft om niet zo’n soort Exchange Traded Fund (ETF) goed te keuren.

Een belangrijke reden hiervoor is het Amerikaanse Kabinet. De regering Biden is namelijk helemáál geen fan van crypto, merkt Stark op. Dat is onder andere duidelijk geworden uit het feit dat het Witte Huis een extra belasting van 30% voor bitcoin miners wilde. Ook vindt de huidige regering dat crypto in het algemeen het bestaande financiële systeem in gevaar brengt.

Ook is het huidige hoofd van de SEC, Gary Gensler, gekozen door de Democratische partij. De beleidsmaker is erg berucht vanwege de harde crypto-regulatie die het voert. Zo voert de SEC onder Gensler rechtszaken tegen Ripple, Binance en Coinbase. Ook zou de SEC inmiddels vinden dat alle altcoins door crypto exchanges worden aangeboden als ongeregistreerde effecten.

Al met al denkt Stark dat het huidige beleid van de SEC niet gaat veranderen, en dus dat de onduidelijkheid voor de sector in de VS zal blijven.

Advertentie

Nieuwe regering VS kan voor verbetering zorgen

Maar dit zou in de toekomst alsnog kunnen veranderen, vindt de voormalige beleidsmaker. Momenteel zit de VS namelijk in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Als het volgende kabinet geleid wordt door een Republikein, dan zou dat betekenen dat Gensler moet vertrekken en er een Republikein voor hem in de plaats zou komen.

John Reed Stark denkt dat SEC-commissielid Hester Peirce hier een goede kans op maakt. Zij wordt ook wel ‘crypto mom’ genoemd omdat ze een erg vooruitstrevende insteek heeft voor de crypto-industrie. Zo roept ze al meerdere jaren dat er duidelijke regels moeten komen. Een Republikeinse regering zou volgens Stark veel constructiever omgaan met de crypto-sector.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie