Simon Bosch Simon Bosch
19/11/2023 21:39 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/11/2023 20:04

Nederland zet nieuwe crypto-wet door, XRP fake news en meer nieuws

Bitcoin-BTC XRP-XRP
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nederland zet nieuwe crypto-wet door, XRP fake news en meer nieuws

Foto: Bernardo Ramonfaur/Shutterstock

Elke week blikken we terug op het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week. Al sinds oktober wordt de crypto-markt gekenmerkt door een enorm bullish sentiment, en vorige week was niet anders. Toch vielen de koersbewegingen van vorige week erg tegen.

Goed voor Bitcoin? Renteverlaging mogelijk al in juli, zegt Goldman Sachs
Goed voor Bitcoin? Renteverlaging mogelijk al in juli, zegt Goldman Sachs

Bitcoin koers daalt na slecht ETF nieuws

Op woensdag steeg de bitcoin koers opeens met 7% – de grootste stijging sinds eind oktober. Opvallend genoeg werd dinsdagavond juist gekenmerkt door negatief nieuws. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft namelijk opnieuw de beslissing voor het goed- of afkeuren van de verschillende bitcoin (BTC) spot-ETF’s uitgesteld.

Afgelopen week was belangrijk voor deze fondsen, want voor eigenlijk elk fonds verliep een deadline. Helaas werd op vrijdag duidelijk dat elke deadline is vervallen. De eerstvolgende datum die van belang is is aankomende dinsdag, maar daarna zullen we moeten wachten tot begin januari. Sommige analisten denken dat we hoe dan ook tot dan moeten wachten.

Advertentie

Ripple (XRP) pump-and-dump door nepnieuws

Voor XRP gold ongeveer hetzelfde. Op maandag ging het nieuws dat BlackRock ook een beursfonds voor XRP heeft aangevraagd, maar dit was niets meer dan nepnieuws. De koers steeg vlak na het nieuws met ongeveer 13%, maar diezelfde dag leverde de coin vrijwel alle winst ook weer in. De rest van de week was ook niet veel soeps; de koers is afgelopen week met zo’n 5% gedaald.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin wallets kwetsbaar voor hacks

Veel schrikbarender dan wat vreemde koersbewegingen is dat bitcoin-walletsoftware een grote softwarefout herbergt. Met de BitcoinJS-walletsoftware kun je walletadressen genereren voor bitcoin en bepaalde andere cryptocurrencies. Het programmaatje werd vooral tussen 2011 en 2015 gebruikt.

Helaas zit hier een grote beveiligingskwetsbaarheid in, waardoor alle wallets die hiermee zijn gegenereerd mogelijk onveilig zijn. Er blijken enkele grote partijen te zijn die de software hebben gebruikt, en het totale aantal adressen dat hiermee is gemaakt is aanzienlijk. De onderzoekers laten in hun onderzoek weten welke wallets precies gevaar lopen.

Nederlandse overheid wil crypto-wet implementeren

Ook in Nederland zijn er weer ontwikkelingen. Afgelopen zomer stemde het Europees Parlement in met de Markets in Crypto-Assets-wetgeving, maar dit moet per EU-lidstaat worden goedgekeurd.

Afgelopen vrijdag heeft het kabinet een voorstel onthuld om de regels in Nederland te implementeren. MiCA is een uitgebreid pakket maatregelen, daarom is het mogelijk dat er verschillen zullen zijn tussen de Nederlandse regels en de plannen van de EU.

OpenAI ontslaat CEO, worldcoin crasht

Het Amerikaanse OpenAI was ook bron van opmerkelijk nieuws. OpenAI-CEO Sam Altman is namelijk gedwongen om op te stappen. De raad van bestuur heeft hem ontslagen omdat de raad niet tevreden is met zijn communicatiestijl. Altman is medeoprichter van het blockchainproject Worldcoin, die in 24 uur na het nieuws met 12% daalde. Echter is de altcoin ook weer hersteld van het gehele verlies.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie