Simon Bosch Simon Bosch
19/11/2023 21:39 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/11/2023 20:04

Nederland zet nieuwe crypto-wet door, XRP fake news en meer nieuws

Bitcoin-BTC XRP-XRP
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nederland zet nieuwe crypto-wet door, XRP fake news en meer nieuws

Foto: Bernardo Ramonfaur/Shutterstock

Elke week blikken we terug op het belangrijkste crypto nieuws van de afgelopen week. Al sinds oktober wordt de crypto-markt gekenmerkt door een enorm bullish sentiment, en vorige week was niet anders. Toch vielen de koersbewegingen van vorige week erg tegen.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin koers daalt na slecht ETF nieuws

Op woensdag steeg de bitcoin koers opeens met 7% – de grootste stijging sinds eind oktober. Opvallend genoeg werd dinsdagavond juist gekenmerkt door negatief nieuws. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft namelijk opnieuw de beslissing voor het goed- of afkeuren van de verschillende bitcoin (BTC) spot-ETF’s uitgesteld.

Afgelopen week was belangrijk voor deze fondsen, want voor eigenlijk elk fonds verliep een deadline. Helaas werd op vrijdag duidelijk dat elke deadline is vervallen. De eerstvolgende datum die van belang is is aankomende dinsdag, maar daarna zullen we moeten wachten tot begin januari. Sommige analisten denken dat we hoe dan ook tot dan moeten wachten.

Advertisement

Ripple (XRP) pump-and-dump door nepnieuws

Voor XRP gold ongeveer hetzelfde. Op maandag ging het nieuws dat BlackRock ook een beursfonds voor XRP heeft aangevraagd, maar dit was niets meer dan nepnieuws. De koers steeg vlak na het nieuws met ongeveer 13%, maar diezelfde dag leverde de coin vrijwel alle winst ook weer in. De rest van de week was ook niet veel soeps; de koers is afgelopen week met zo’n 5% gedaald.

Leuk nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin wallets kwetsbaar voor hacks

Veel schrikbarender dan wat vreemde koersbewegingen is dat bitcoin-walletsoftware een grote softwarefout herbergt. Met de BitcoinJS-walletsoftware kun je walletadressen genereren voor bitcoin en bepaalde andere cryptocurrencies. Het programmaatje werd vooral tussen 2011 en 2015 gebruikt.

Helaas zit hier een grote beveiligingskwetsbaarheid in, waardoor alle wallets die hiermee zijn gegenereerd mogelijk onveilig zijn. Er blijken enkele grote partijen te zijn die de software hebben gebruikt, en het totale aantal adressen dat hiermee is gemaakt is aanzienlijk. De onderzoekers laten in hun onderzoek weten welke wallets precies gevaar lopen.

Nederlandse overheid wil crypto-wet implementeren

Ook in Nederland zijn er weer ontwikkelingen. Afgelopen zomer stemde het Europees Parlement in met de Markets in Crypto-Assets-wetgeving, maar dit moet per EU-lidstaat worden goedgekeurd.

Afgelopen vrijdag heeft het kabinet een voorstel onthuld om de regels in Nederland te implementeren. MiCA is een uitgebreid pakket maatregelen, daarom is het mogelijk dat er verschillen zullen zijn tussen de Nederlandse regels en de plannen van de EU.

OpenAI ontslaat CEO, worldcoin crasht

Het Amerikaanse OpenAI was ook bron van opmerkelijk nieuws. OpenAI-CEO Sam Altman is namelijk gedwongen om op te stappen. De raad van bestuur heeft hem ontslagen omdat de raad niet tevreden is met zijn communicatiestijl. Altman is medeoprichter van het blockchainproject Worldcoin, die in 24 uur na het nieuws met 12% daalde. Echter is de altcoin ook weer hersteld van het gehele verlies.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement