Simon Bosch Simon Bosch
18/11/2023 16:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/11/2023 14:34

Fout in Bitcoin wallet vormt bedreiging voor miljarden in BTC

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Fout in Bitcoin wallet bedreiging voor miljarden in BTC

Foto: Marc Bruxelle/Shutterstock

De afgelopen tijd was er geen gebrek aan beveiligingskwetsbaarheden waar de crypto-industrie last van had. Eind vorige week was een wallet van Binance aan de beurt, en begin dit jaar ging het gerucht dat hackers stokoude bitcoin wallets leeg wisten te roven. Het lijkt erop dat dit niet zo onrealistisch is als je zou denken.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Oude Bitcoin wallets liggen bloot voor hacks

In een persbericht schrijft crypto-beveiligingsbedrijf Unciphered over een nieuw ontdekt beveiligingsprobleem in de oeroude BitcoinJS-software. Met BitcoinJS kun je walletadressen voor Bitcoin genereren.

De tool is volgens Unciphered tussen 2011 en 2015 erg veel gebruikt en geïntegreerd in de software van crypto-dienstverleners, wat betekent dat er nog steeds veel walletadressen zullen zijn die met deze software zijn gemaakt.

Volgens het beveiligingsbedrijf stelt een kwetsbaarheid in de Javascript-software je in staat om de private keys te ontfutselen. Het programma zou deze beveiligingssleutels met complete willekeur moeten genereren, maar dat was voor BitcoinJS niet helemaal het geval.

Dat betekent dat er talloze bitcoin-wallets zullen zijn die door hackers kunnen worden leeggeroofd. De onderzoekers hebben aangetoond dat het probleem reproduceerbaar is en dus dat de wallets ook in de praktijk kwetsbaar zijn.

Advertisement

Sommige andere crypto lopen ook gevaar

Unciphered noemt geen specifiek aantal, maar het zou nog steeds om een substantieel aantal gaan. Het is bekend dat meer dan een miljoen walletgebruikers de software hebben gebruikt, maar het is niet duidelijk hoeveel van deze wallets nu nog gebruikt worden.

In ieder geval zijn er nog steeds grote spelers in de crypto-industrie die de wallets gebruiken, zoals Bitcore, Bitgo, Blockchain.com. Ook zijn er verschillende altcoins die hetzelfde programmaatje hebben gebruikt, zoals Dogecoin (DOGE), Litecoin (LTC) en Zcash (ZEC).

Het beveiligingsbedrijf illustreert gekscherend dat Bitcoins infrastructuur is gebouwd als een soort kaartenhuis. Gelukkig zijn niet alle wallets kwetsbaar, en wallets die in 2014 zijn opgezet zijn minder gemakkelijk te hacken dan adressen die hun oorsprong vinden in 2012. Unciphered waarschuwd in zijn artikel:

“Als je een persoon bent die vóór 2016 een wallet voor eigen bitcoin beheer heeft aangemaakt met behulp van een webbrowser, overweeg dan je geld over te zetten naar een nieuwere wallet die is gegenereerd door vertrouwde software.”

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement