Simon Bosch Simon Bosch
18/11/2023 10:55 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/11/2023 09:27

Nieuwe Nederlandse crypto-wet zet grote stap, ministerraad stemt in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe Nederlandse crypto-wet zet grote stap, ministerraad stemt in

Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie/Shutterstock

Overheden worden steeds strenger tegen crypto-bedrijven, en dat is voor de Nederlandse overheid niet anders. In sommige opzichten loopt Nederland zelfs een beetje voorop wat regelgeving betreft. Een nieuw wetsvoorstel moet crypto-investeerders beter beschermen tegen malafide reclames. Tegelijkertijd zal er nóg strenger worden gecontroleerd op geldstromen binnen de crypto-industrie.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Overheid wil bescherming voor crypto investeerders

Dat schrijft de Rijksoverheid in een persbericht. De Ministerraad heeft ingestemd op een voorstel van (demissionair) Minister van Financiën Sigrid Kaag, dat in wezen de Nederlandse implementatie van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) moet zijn. Dit is de Europese wet die afgelopen zomer door het Europees Parlement is goedgekeurd, maar deze heeft landelijke implementatie nodig in elke EU-lidstaat. Kaag schrijft op LinkedIn:

“Als je nu als klant je geld verliest door fraude of oplichting is er geen specifieke wet of regelgeving die consumenten beschermt. Met de invoering van de “Markets in Crypto-Assets Regulation” (MiCA), dat voortvloeit uit Europese wetgeving, verandert dit. De ministerraad heeft [op vrijdag] ingestemd met de aanbieding van het wetsvoorstel aan de Raad van State.”

Het kabinet wil dat crypto-bedrijven voorkomen dat ze misleidende reclames maken en investeerders bewust verkeerd informeren. Ook moeten crypto-bedrijven zodra de wet van kracht gaat handelaren waarschuwen voor de risico’s. Cryptocurrencies zijn immers vrij speculatief en vaak nog veel volatieler dan de meeste reguliere financiële producten.

Uitgevers van stablecoins en andere crypto-bedrijven moeten in de toekomst een vergunning aanvragen om actief te zijn in de Europese crypto-markt. Ook moeten handelaren toegang hebben tot een witboek van tokens, zodat ze beter weten waar ze hun geld in stoppen. Dit zal er ook voor zorgen dat bedrijven gedwongen worden om zich netjes te gedragen.

Advertentie

Meer monitoring crypto industrie

Verder wil het kabinet de strenge regels om witwassen en terrorisme te voorkomen ook in Nederland invoeren. Dit houdt in dat bedrijven verplicht worden om transactieinformatie van hun klanten te verzamelen en te bewaren voor autoriteiten.

Eerder dit jaar maakte de Bank for International Settlements (BIS) duidelijk dat Europese centrale banken op grote schaal de crypto-industrie moeten monitoren op transacties. De markt wordt namelijk gekenmerkt door een gebrek aan transparantie.

Het toezicht ligt momenteel voornamelijk bij De Nederlandsche Bank (DNB), maar daar moet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bij. Eerstgenoemde blijft vooral kijken naar of uitgevers van stablecoins zich aan de wet houden. De AFM zal erop toezien dat crypto-handel volgens de regels gebeurt, en of de veiligheid van consumenten genoeg in acht genomen wordt.

Vooralsnog betreft het nog een wetsvoorstel. Dat betekent dat het nog door de Eerste en Tweede Kamer moet worden aangenomen voordat de wet van kracht kan gaan. Het grootste deel zal volgens de planning vanaf 30 december 2024 van kracht gaan, maar de vereisten voor stablecoins zullen al vanaf 30 juni 2024 gelden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie