Simon Bosch Simon Bosch
15/06/2024 18:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/06/2024 13:46

Nieuwe controversiële ‘bitcoin-bank’ krijgt steeds meer vorm

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nieuwe controversiële 'bitcoin-bank' krijgt steeds meer vorm

Foto: Ticketcraft/Shutterstock

In het Midden-Amerikaanse El Salvador is bitcoin (BTC) al sinds 2021 een wettig betaalmiddel. Dit veroorzaakte lang veel controverse, maar het begint inmiddels zijn vruchten af te werpen. Er ligt zelfs al een plan om een ‘bitcoin-bank’ op te zetten. Inmiddels begint dat plan steeds meer vorm te krijgen.

Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt

Nieuw soort bank voor Bitcoin-land El Salvador

De Spaanse krant El Mundo schrijft dat de El Salvadoraanse Commissie voor Technologie, Toerisme en Investeringen een vernieuwde bankenwetgeving heeft ingezien. Het wetsvoorstel moet leiden tot een nieuwe klasse investeringsbank, waarmee Bitcoin-investeerders toegang tot financiële diensten krijgen. De banken worden ‘Bank for Private Investment’ of BPI genoemd.

Investeerders kunnen financiering krijgen met behulp van bitcoin en de Amerikaanse dollar. Ten opzichte van ‘normale banken’ is de regulatie van deze banken minder streng. Zo mogen ze ook klant zijn bij overzeese banken en financiële instituten, en ook is er geen maximum voor leningen.

De nieuwe investeringsbanken moeten verder minimaal 50 miljoen dollar en minimaal twee aandeelhouders hebben. Ook moeten de banken hun activa denomineren in ‘alle wettelijke geldvormen’ – in de praktijk betekent dat de Amerikaanse dollar en bitcoin. Als deze nieuwe bedrijven dat willen, dan mogen ze ook een licentie aanvragen voor crypto-dienstverlener.

Advertentie

El Salvador’s obsessie met bitcoin

El Salvador begon in 2021 met het kopen van bitcoin – praktisch op de piek van de bullmarkt. Hierdoor maakte het lang verlies met zijn strategie, maar toch bleef het in de bearmarkt investeren in bitcoin. De coins verkopen gebeurde ook niet, daarom bleef het beperkt tot een ongerealiseerd verlies. Inmiddels werpt dit zijn vruchten af, want nu is de positie flink meer waard dan wat het ervoor heeft betaald.

Er zijn al meer grootste plannen op touw gezet dan alleen deze nieuwe bankvorm. Zo heeft El Salvador 474 BTC gedolven met behulp van thermische energie van de vulkanen in het land.

Toch is niet iedereen blij met het bijzondere beleid. Dat blijkt onder andere uit de extreem lage adoptiegraad van cryptocurrencies. Voor El Salvador was dit eind 2023 nog geen 2% van de bevolking. Dit is in totaal net iets meer dan 100.000 mensen – de interesse ligt dus vooral bij de overheid.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie