Nick de Jong Nick de Jong
15/05/2024 21:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/05/2024 18:47

El Salvador verdiende 474 bitcoins met vulkaan, dit is hoe

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
El Salvador verdiende 474 bitcoins met vulkaan, dit is hoe

Foto: fboudrias/Shutterstock

Het eerste land ter wereld dat bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel bestempelde, heeft in de afgelopen jaren vulkaanenergie gebruikt om bitcoins te minen. Dat meldt Reuters. El Salvador probeert mining kosten te drukken door slim gebruik te maken van beschikbare bronnen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin minen met vulkaanenergie

In 2021 maakt het land El Salvador bekend dat het bitcoin gaat accepteren als wettig betaalmiddel. Het is het eerste land in de wereld die deze revolutionaire stap durft te zetten. Na de bekendmaking heeft het land door de jaren heen veel stappen omtrent bitcoin gezet. Zo ook het plan om een geothermische installatie te bouwen.

De installatie maakt gebruik van de hitte die uit de Tecapa vulkaan komt. Deze hitte wordt omgezet in energie, die vervolgens gebruikt wordt voor 300 mining processoren. Van de 102 megawatt energie die de installatie oplevert, gebruikt het land 1,5 megawatt voor het minen.

Sinds de ingebruikname in 2021 heeft het land op deze manier al 474 bitcoins gemined. Dit staat gelijk aan een waarde van 29 miljoen dollar. Gezien de stijgende kosten voor fossiele brandstoffen, heeft El Salvador zich omgedoopt tot een pionier in het gebruik van duurzame energie. In totaal bezit het land nu 5.750 bitcoins. Met de huidige koers is dit aantal goed voor een waarde van 354 miljoen dollar. 

De hoeveelheid energie die het minen van bitcoin verbruikt is al jaren het onderwerp van internationale discussies. Zo vindt de natuurorganisatie Greenpeace dat bitcoin zou moeten overstappen van het energieslurpende proof-of-work naar proof-of-stake. Dat type consensus mechanisme verbruikt namelijk veel minder energie, waardoor het de natuur minder belast.

Advertentie

Veel kritiek op ‘Bitcoin president’ El Salvador

De keuze van de president, Nayib Bukele, om bitcoin als betaalmiddel te gebruiken heeft veel stof doen opwaaien. Zo lieten wereldwijde organisaties, waaronder de Wereldbank, weten dat zij hevige kritiek hadden op de keuze om bitcoin te omarmen.

Ook tijdens de zogenoemde bear market in 2022 en 2023 was er veel twijfel over de keuze van de president. In plaats van dat hij zich hier iets van aantrok, verkondigde Bukele dat het land door de lage prijs elke dag één bitcoin zou kopen.

Inmiddels lijkt de steun voor de president weer terug op volle sterkte. De presidentsverkiezingen dit jaar werden gewonnen door een brede steun van het nationale volk.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

In 2021 kwam ik voor het eerst in aanraking met cryptocurrencies. Na een lange periode van inlezen, besloot ik zelf aan de slag te gaan met de eerste investeringen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Mining nieuws

Solo bitcoin miner verslaat giganten en verdient BTC-jackpot
Solo bitcoin miner verslaat giganten en verdient BTC-jackpot
Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst
Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst
Aandelen van deze bitcoin miner en Nvidia AI partner kunnen 50% stijgen
‘Aandelen van deze bitcoin miner en Nvidia-partner kunnen 50% stijgen’
Advertentie