Nick de Jong Nick de Jong
15/05/2024 21:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/05/2024 18:47

El Salvador verdiende 474 bitcoins met vulkaan, dit is hoe

Bitcoin-BTC
icon-mining
Mining
El Salvador verdiende 474 bitcoins met vulkaan, dit is hoe

Foto: fboudrias/Shutterstock

Het eerste land ter wereld dat bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel bestempelde, heeft in de afgelopen jaren vulkaanenergie gebruikt om bitcoins te minen. Dat meldt Reuters. El Salvador probeert mining kosten te drukken door slim gebruik te maken van beschikbare bronnen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin minen met vulkaanenergie

In 2021 maakt het land El Salvador bekend dat het bitcoin gaat accepteren als wettig betaalmiddel. Het is het eerste land in de wereld die deze revolutionaire stap durft te zetten. Na de bekendmaking heeft het land door de jaren heen veel stappen omtrent bitcoin gezet. Zo ook het plan om een geothermische installatie te bouwen.

De installatie maakt gebruik van de hitte die uit de Tecapa vulkaan komt. Deze hitte wordt omgezet in energie, die vervolgens gebruikt wordt voor 300 mining processoren. Van de 102 megawatt energie die de installatie oplevert, gebruikt het land 1,5 megawatt voor het minen.

Sinds de ingebruikname in 2021 heeft het land op deze manier al 474 bitcoins gemined. Dit staat gelijk aan een waarde van 29 miljoen dollar. Gezien de stijgende kosten voor fossiele brandstoffen, heeft El Salvador zich omgedoopt tot een pionier in het gebruik van duurzame energie. In totaal bezit het land nu 5.750 bitcoins. Met de huidige koers is dit aantal goed voor een waarde van 354 miljoen dollar. 

De hoeveelheid energie die het minen van bitcoin verbruikt is al jaren het onderwerp van internationale discussies. Zo vindt de natuurorganisatie Greenpeace dat bitcoin zou moeten overstappen van het energieslurpende proof-of-work naar proof-of-stake. Dat type consensus mechanisme verbruikt namelijk veel minder energie, waardoor het de natuur minder belast.

Advertentie

Veel kritiek op ‘Bitcoin president’ El Salvador

De keuze van de president, Nayib Bukele, om bitcoin als betaalmiddel te gebruiken heeft veel stof doen opwaaien. Zo lieten wereldwijde organisaties, waaronder de Wereldbank, weten dat zij hevige kritiek hadden op de keuze om bitcoin te omarmen.

Ook tijdens de zogenoemde bear market in 2022 en 2023 was er veel twijfel over de keuze van de president. In plaats van dat hij zich hier iets van aantrok, verkondigde Bukele dat het land door de lage prijs elke dag één bitcoin zou kopen.

Inmiddels lijkt de steun voor de president weer terug op volle sterkte. De presidentsverkiezingen dit jaar werden gewonnen door een brede steun van het nationale volk.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Nick de Jong

Nick de Jong is sinds maart 2024 werkzaam bij Crypto Insiders. Hij werd benaderd via een website voor freelancers. Naast zijn werk als juridisch ondersteuner voor de overheid, verdiept hij zich sinds 2015 in cryptocurrencies. De technologie achter digitale munten en hun maatschappelijke invloed fascineren hem. Hij is gespecialiseerd in blockchain en marktanalyses, en streeft ernaar om complexe cryptokwesties begrijpelijk te maken voor een breder publiek.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Mining nieuws

Bitcoin miners groeien gigantisch door stijgende koersen
Bitcoin miners groeien gigantisch door stijgende koersen
Advertentie