Ivo Melchers Ivo Melchers
09/12/2023 11:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/12/2023 10:54

‘Bitcoin land’ El Salvador kampt met schrikbarend lage crypto adoptie

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
‘Bitcoin land’ El Salvador kampt met schrikbarend lage crypto adoptie

Foto: Leonid Andronov/Shutterstock

Slechts een piepklein percentage van inwoners uit El Salvador, het land dat in 2021 bitcoin (BTC) omarmde als wettig betaalmiddel, heeft  crypto in bezit. Zelfs sommige landen die een verbod op crypto hebben ingesteld, ervaren een snellere crypto-adoptie. Dit terwijl het Midden-Amerikaanse land er alles aan doet om Bitcoin te integreren in het dagelijkse leven.

Bitcoin schrijft geschiedenis: nieuwe all-time-high op komst?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Minder dan 2% bezit crypto

CoinGecko heeft in een rapport van 7 december geschreven dat de adoptie van Bitcoin in El Salvador nog niet op gang is gekomen. Het verwijst naar een onderzoek van Triple-A waaruit blijkt dat slechts 1,72 procent van alle Salvadoranen cryptovaluta in bezit heeft. Dit staat gelijk aan 109.175 mensen van de in totaal 6,36 miljoen inwoners. CoinGecko benoemt tevens dat El Salvador plaats 55 inneemt op de Crypto Adoption Index.

Zelfs in China, waar het sinds september 2021 officieel verboden is om te handelen in crypto en te doen aan crypto mining, ligt de adoptie momenteel hoger. 4,08 procent van de 58 miljoen inwoners bezit namelijk digitale activa. ‘’Daarmee heeft China het op één na grootste cryptocurrency-bezit ter wereld, ondanks het uitgebreide verbod op cryptocurrency-activiteiten sinds 2017’’, zo schrijft CoinGecko in zijn rapport.

Ondanks de tegenvallende adoptiecijfers is de voormalig president Nayib Bukele gedreven om ‘zijn’ strategie door te zetten. Hij pleitte er in 2021 voor dat de Salvadoraanse regering bitcoin als wettig betaalmiddel in zou voeren en is vorige week afgetreden om zich te focussen op zijn herverkiezingscampagne.

Hij geniet van grote populariteit, grotendeels dankzij zijn grootschalige optreden tegen gewelddadige bendes, en dus is de kans groot dat hij vanaf juni volgend jaar wederom aan het roer staat in El Salvador.

Advertentie

Bitcoin winst El Salvador

De Bitcoin-strategie van El Salvador lijkt vooralsnog dus niet echt zijn vruchten af te werpen qua algehele adoptie. Echter onthulde Bukele eerder deze week dat de bitcoins in de staatskas op dat moment een winst van 3,6 miljoen dollar opleverden.

Naar schatting zou El Salvador zo’n 2.762 bitcoins in de staatskas hebben. Echter zijn er geen officiële cijfers van het land bekend, en dus zou het totaal enigszins af kunnen wijken van de werkelijkheid.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie