Kevin Schijven Kevin Schijven
09/04/2022 10:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/04/2022 10:15

Russen bezitten €120 miljard aan crypto als bitcoin en ethereum

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Russen bezitten €120 miljard aan crypto als bitcoin en ethereum

Foto: Photoenthusiast82/Shutterstock

Ondanks dat er geen tekenen zijn dat gesanctioneerde Russen als de oligarchen cryptocurrencies gebruiken om sancties te omzeilen, maakt dat crypto niet minder populair in het land. Het blijkt zelfs dat miljoenen Russen ondertussen vele miljarden aan crypto in handen hebben.

De Russische premier Mikhail Mishustin vertelt in een jaarlijkse toespraak dat meer dan 10 miljoen jonge Russen gezamenlijk maar liefst 10 biljoen roebel aan crypto bezitten als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Dat komt overeen met ongeveer $126 miljard of €116 miljard aan crypto.

https://www.youtube.com/watch?v=kNIdqebNiI4

“We zijn ons er terdege van bewust dat we tot nu toe meer dan 10 miljoen jonge mensen hebben die crypto-wallets hebben geopend waarop ze aanzienlijke hoeveelheden geld hebben overgemaakt, die meer dan 10 biljoen roebel bedragen.”

Aldus de premier, die daar geen bronnen voor opnoemt. Dit bedrag komt overigens zeer dicht in de buurt van de geschatte $140 miljard aan goud die Russische investeerders bezitten.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin, goud, sancties, regelgeving & Rusland

Volgens een onderzoek van de World Gold Council uit oktober 2020 bleek al dat er meer Russische crypto investeerders zijn dan goud investeerders, namelijk zo’n 17% tegenover 16%. Dat onderzoek werd zelfs nog voor het enorme adoptiejaar van 2021 uitgevoerd. Toch bezitten Russische investeerders waarschijnlijk gemiddeld nog steeds iets meer goud dan bitcoin.

Er wordt gespeculeerd dat crypto veel Russische investeerders aantrekt vanwege de instabiele roebel. Toch blijft de regelgeving omtrent crypto in het land onduidelijk. De Russische centrale bank wilde begin dit jaar zelfs crypto als bitcoin compleet verbieden, maar dat voorstel ontving veel tegenvuur.

Zoals eerder gezegd, is het zeer onwaarschijnlijk dat de nieuwe sancties via crypto wordt ontweken, desondanks blijft dit een gevoelig onderwerp. Er gingen zelfs geruchten rond dat Rusland de export in gas en olie zou afwikkelen in crypto, maar dat ging niet door.

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek van Chainalysis dat maar liefst driekwart van alle illegaal verkregen crypto, afkomstig uit zogenaamde ransomware aanvallen, naar Rusland gaat.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie