Simon Bosch Simon Bosch
01/09/2023 12:19 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/09/2023 12:19

Steeds meer handelaren halen bitcoins bij exchanges weg

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Steeds meer handelaren halen bitcoins bij exchanges weg

Foto: Ruslan Ivantsov / Shutterstock.com

Eind vorig jaar ging de cryptobeurs FTX met veel kabaal failliet. Dit resulteerde in een groot gebrek aan vertrouwen in de crypto-markt, en veel mensen namen uit voorzorg hun coins op van andere exchanges. De effecten zijn nu nog steeds te zien, het aantal bitcoins dat op de balans van exchanges staat is al sinds begin januari van 2018 niet meer zo laag geweest als nu.

Rich Dad Poor Dad-auteur hoopt op een nieuwe Bitcoin-crash
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Erg weinig bitcoins bij exchanges

Dat blijkt uit on-chain data van CryptoQuant. Volgens het on-chain analysebureau staat er op het moment van schrijven maar 2,09 miljoen BTC op exchanges, oftewel ongeveer 10% van alle circulerende BTC. Bij de huidige bitcoin koers is dat zo’n 51,7 miljard euro waard.

Dat klinkt veel, maar dit aantal is al sinds begin januari van 2018 niet meer zo laag geweest als nu. 2018 was een jaar van een grote bodem van de bitcoin prijs en die van een lange bearmarkt. Dat suggereert wellicht dat het lage aantal niet zo positief is.

Matrixport-hoofdonderzoeker Markus Thielen verklaarde aan CoinDesk dat het ook een teken van een gebrek aan vertrouwen is. De val van FTX lijkt hier de belangrijkste factor in te zijn. Het faillissement zorgde immers niet alleen voor problemen bij de klanten van FTX, maar ook bij een flink aantal andere bedrijven. Zo verloren Silvergate, Genesis en velen anderen geld of gingen zelfs failliet.

Advertentie

Krimpende exchange reserves goed voor bitcoin?

Gelukkig heeft het ook een positieve kant. Want het lage aantal coins geeft aan dat mensen op dit moment niet van plan zijn om te verkopen. De coins zullen immers in wallets die niet van handelsplatformen zijn liggen, investeerders hebben dus veel vertrouwen in bitcoin.

Het blijft belangrijk om altijd een slag om de arm te houden, maar ook Glassnode beschrijft regelmatig de krimpende exchange reserves als gunstige factor voor de koers. Volgens een recent onderzoek van Bitfinex kopen trouwe HODL’ers bovendien alleen maar coins bij, wat ongetwijfeld bijdraagt aan het lage aantal coins.

Het moet benadrukt worden dat CryptoQuant ‘all exchanges’ benoemt, maar dit zal slaan op alle exchange-wallets waar het bedrijf zich bewust van is. Er bestaan enorm veel exchanges en een flink aantal zal weliswaar al failliet zijn gegaan, maar in werkelijkheid zal het totaalbedrag vermoedelijk iets hoger liggen. Toch zal het bedrag dat CryptoQuant noemt het overgrote deel zijn.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Advertentie
Advertentie