Simon Bosch Simon Bosch
05/08/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/08/2023 13:00

Instituten halen massaal hun bitcoins van exchanges: wat gebeurt er?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Instituties-halen-bitcoin-exchanges

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is de afgelopen maanden erg populair geworden. Nadat een flink aantal bedrijven op Wall Street gezamelijk een nieuwe exchange op aan het zetten zijn was bitcoin één van de coins die hier het meeste baat bij had. Inmiddels is het aantal bitcoins op institutionele handelsplatformen met 33% gedaald.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Grote investeerders halen hun bitcoins offline

Dat blijkt uit data van Glassnode. Dit on-chain analysebureau houdt niet alleen bij wat er gebeurt bij de crypto exchanges die de meeste handelaren wel kennen, maar ook hoe zogenaamde ‘OTC-desks’ ervoor staan. OTC staat voor Over-The-Counter, wat inhoudt dat je niet zomaar terecht kan bij dit soort handelsplatformen.

In plaats van dat er een open markt is, verkopen OTC-exchanges namelijk direct aan de klant. Dat maakt het een stuk persoonlijker, maar het zorgt er ook voor dat alleen institutionele handelaren er terecht kunnen. Wel geeft dit een goed beeld van hoe diepere zakken handelen in de crypto-markt.

Op dit moment is het bitcoin-aanbod bij OTC-platformen namelijk met 33% gedaald. Dat suggereert dat grote investeerders op grote schaal coins hebben ingeslagen en van de platformen hebben gehaald.

Er staat nog zo’n 5.140 BTC op de balansen van de in de maatstaf meegenomen bedrijven. Dat is bij de huidige bitcoin koers zo’n 136,2 miljoen euro waard. Eind juni stond dezelfde maatstaf nog op ongeveer 7.700 BTC.

Advertentie

Willen whales kopen of juist verkopen?

In de eerste helft van dit jaar nam het aantal coins in deze wallets met 156% toe nadat bitcoin ongeveer 86% in waarde steeg ten opzichte van de euro. Dit zou je kunnen zien als een nadelig signaal, omdat instituten op die manier klaar zijn om hun coins te verkopen. Maar de waarde is nu juist 33% gedaald, wat suggereert dat grote investeerders juist willen HODL’en.

Ondertussen suggereren ook stablecoins op reguliere exchanges dat de markt klaar is voor een verdere stijging. Toch zijn er ook andere signalen, want sommige investeerders zijn ook juist aan het verkopen. Als genoeg grote handelaren (ook wel ‘whales’) dit doen, dan is dat nadelig voor de prijs.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie