Ivo Melchers Ivo Melchers
15/12/2022 15:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/12/2022 15:03

Terra, Celsius en 3AC waren pijnlijker voor crypto dan FTX

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Artit Wongpradu/Shutterstock

Investeerders in cryptocurrencies hebben tot nu toe veel moeten doorstaan in het afgelopen jaar. Verschillende grote bedrijven en projecten zijn ten onder gegaan en de koers van bitcoin en alle altcoins hebben flink in moeten leveren.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Terra, Celsius en 3AC

Het begon allemaal in mei met de crash van het Terra-ecosysteem (LUNA). De algoritmische stablecoin terraUSD (UST) verloor zijn peg (koppeling) met de Amerikaanse dollar en trok hiermee ook de koers van LUNA mee omlaag. Het debacle leed uiteindelijk tot een grote crash voor bitcoin (BTC) en de rest van de crypto markt.

De storm op de crypto markt zette zich voort nadat crypto-leenplatform Celsius en crypto-hedgefund Three Arrows Capital (3AC) hun faillissement hadden ingediend. Volgens data van crypto analysebedrijf Chainanalysis veroorzaakte de ondergang van het Terra-ecosysteem een gerealiseerd verlies van $20,5 miljard voor investeerders. De faillissementen van Celsius en 3AC zorgde voor een gerealiseerd verlies van $33 miljard.

Een gerealiseerd verlies is een verlies dat ontstaat als een belegging wordt verkocht tegen een lagere prijs dan de aankoopwaarde. Hiertegenover staat een ongerealiseerd verlies wat ook wel een ‘papieren verlies’ wordt genoemd. Op papier sta je in het rood, maar zolang je een activa niet hebt verkocht blijft het een ongerealiseerd verlies in plaats van een gerealiseerd verlies.

Advertentie

FTX debacle

Het debacle rondom FTX heeft volgens Chainanalysis voor een gerealiseerd verlies van ‘slechts’ $9 miljard gezorgd. Echter geeft het analysebedrijf toe dat de teloorgang van FTX hoogstwaarschijnlijk voor sommigen de meest impactvolle gebeurtenis was, omdat ze fondsen dat ze op de beurs hadden staan zullen verliezen en de waarschijnlijkheid om ze terug te vorderen onbekend is.

De conclusies van Chainanalysis komen na het meten van gerealiseerde winsten en verliezen voor een reeks persoonlijke wallets in een bepaalde periode.

Net als dat de ondergang van het Terra-ecosysteem een domino-effect had ingezet, is de eerste grote slachtoffer van het domino-effect van FTX ook al een tijdje bekend. Zo kon je eerder in het Bitcoin nieuws lezen dat Crypto-leenplatform BlockFi enkele weken geleden een faillissement had aangevraagd nadat het in de problemen kwam door het omvallen van FTX.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie