Ivo Melchers Ivo Melchers
13/01/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/01/2023 07:00

Dit is hoeveel ETH er in totaal gestaked wordt

Nieuws

Foto: Natali _ Mis/Shutterstock

In september 2022 doopte Ethereum (ETH) zijn consensusmechanisme om van Proof-of-Work (PoW) naar proof-of-Stake (PoS). Dit werd ook wel de ‘merge’ genoemd en dit verwijst naar het samenvoegen van de traditionele Ethereum blockchain en de Beacon chain, waardoor de Beacon Chain het werk overneemt. Hiermee is het einde van PoW gemarkeerd en de volledige overgang naar PoS bewerkstelligd.

Bijna vier maanden na de Merge heeft het Ethereum netwerk een grote mijlstaal bereikt. Data van Etherscan laat namelijk zien dat op het moment meer dan 16 miljoen ETH is gestort in het Beacon Chain contract staking-contract van Ethereum.

Grote bitcoin SV-rechtszaak gaat van start, $9 miljard op het spel
Grote bitcoin SV-rechtszaak gaat van start, $9 miljard op het spel

Hoe werkt staking?

Staking houdt in dat investeerders PoS cryptocurrencies vastzetten in een bepaald contract of simpelweg op een crypto exchange om op die manier bij te dragen aan het netwerk. Binnen het PoS protocol worden blockproductie en validatie gedaan door stakers die ook wel validators worden genoemd.

Op het moment dat je als validator iets doet dat tegen de regels ingaat, zoals het valideren van foutieve transacties, kan je in veel gevallen je stake verliezen. Daartegenover ontvangt een validator een beloning wanneer hij/zij een nieuw block toevoegt aan de blockchain.

Advertentie

ETH staking

De 16 miljoen ETH wat op het moment gestaket wordt staat gelijk aan 13,28% van de totale supply en heeft een totale waarde van bijna $22,38 miljard tegen de huidige ethereum koers. De ETH wat momenteel gestaket wordt zit vast en kon niet worden verplaatst tot de volgende Shanghai update uitgerold is. Eerder kon je in het Ethereum nieuws lezen dat de ontwikkelaars de maand maart hebben vastgesteld voor deze volgende grote update.

Hoewel het groeiende aantal ETH wat gestaket wordt, kan worden geïnterpreteerd als een veelbelovend teken voor de veiligheid en acceptatie van Ethereum, zal het daarnaast ongetwijfeld druk op de kernontwikkelaars van het netwerk leggen om de opnames hiervan mogelijk te maken.

Data van Nansen geeft aan dat het aantal unieke staking depositers ongeveer 92.500 bedraagt en data van BeaconScan laat zien dat het aantal actieve validators momenteel gelijk staat aan 498.000.

Lido, Coinbase, Kraken en Binance, de vier grootste Ethereum validators, zijn samen goed voor 55,88% van alle ETH wat gestaket wordt volgens data van Nansen. Dit brengt vragen met zich mee over de mate van decentralisatie van Ethereum.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin koers crasht 8% tot $65.000, extreme verliezen voor altcoins
Ethereum ETF goedkeuring veroorzaakt verkoopgolf en massale liquidaties
Ethereum netwerk nadert gigantische DeFi mijlpaal na explosieve groei
SEC verandert van koers: wat betekent dit voor ethereum?
Advertentie