Roy van Krieken Roy van Krieken
10/04/2023 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/04/2023 19:01

Ethereum staking koelt af door zorgen en aankomende update

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Sinds september vorig jaar wordt het Ethereum (ETH) netwerk draaiende gehouden door zogenoemde validators. Voorheen valideerden de miners nog de transacties op het netwerk, maar met de Merge evolueerde het consensusmechanisme van Ethereum van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). Het vastzetten van ether om zo een extra zakcentje te verdienen blijkt razend populair te zijn: het aantal gestakete ETH heeft nu namelijk een indrukwekkende mijlpaal bereikt.

Foto: sweeann/Shutterstock

Doordat het Ethereum (ETH) netwerk overstapte van proof-of-work (PoW) naar proof-of-stake (PoS) werd het mogelijk om ether tokens te staken in daarvoor bedoelde staking contracten. Dit bleek razend populair, maar momenteel worden er relatief weinig tokens in deze contracten vastgezet. Volgens crypto analyse bureau Glassnode komt dit mede door de toenemende druk vanuit toezichthouders in de Verenigde Staten en de naderende volgende grote update van het netwerk.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Is ETH een security?

In hun rapport van gisteren stelde Glassnode dat zij duidelijk zien dat het aantal stortingen in ETH staking contracten momenteel niet is wat het geweest is. De reden voor deze dip in interesse is volgens het bureau ook overduidelijk.

Allereerst is dat regulatie. Toezichthouders in de Verenigde Staten, onder meer de Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), buigen zich al maanden over het vraagstuk of ethereum een security, ofwel effect, is volgens de letter van de wet. Hoewel er nog allerminst een definitief antwoord op deze vraag is gegeven, lijken de toezichthouders wel aan te nemen dat ETH inderdaad een security is.

Dit zou grote gevolgen hebben voor het Ethereum netwerk, en als gevolg voor de hele crypto industrie. Het zou namelijk betekenen dat elk crypto handelsplatform dat ETH aanbiedt zich moet houden aan de strenge Amerikaanse effectenwetgeving.

De onzekerheid over de kwestie zorgt voor terughoudendheid in de markt, en volgens Glassnode manifesteert zich dat ook in een significante vermindering in de hoeveelheid ether die in staking contracten wordt vastgezet.

Shapella upgrade

Daarnaast staat een grote update van het netwerk deze week op de agenda. De langverwachte Shapella upgrade zal naar verwachting over enkele dagen op 12 april worden gelanceerd op het mainnet.

Deze update zal ervoor zorgen dat ether tokens die op de beacon chain werden gestaked in fases opgenomen kunnen gaan worden. De anticipatie voor deze gebeurtenis heeft er volgens Glassnode aan bijgedragen dat mensen momenteel liever even aan de zijlijn blijven staan.

Volgens Ultrasound.Money zijn er momenteel in totaal 18,1 miljoen ETH gestaked met een waarde van ongeveer $33,7 miljard. Na de Shapella upgrade zal dit langzaam worden vrijgegeven voor opname in de weken en maanden die volgen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement
Advertisement