Rico Engelbarts
12/12/2018 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/11/2023 10:09

Onderzoeksbureau Diar: Einde ICO markt mogelijk nabij, november slechtste maand van 2018

ICO’s
onderzoeksbureau_diar_einde_ICO_markt_mogelijk_nabij_november_slechtse_maand_van_2018

De dagen van Initial Coin Offerings (ICO) lijken geteld te zijn, aldus onderzoeksbureau Diar in haar meest recente rapportage.
Zo wisten ICO’s vorige maand slechts $65 miljoen op te halen, waarmee het de slechtste maand is voor ICO’s in heel 2018. Ter vergelijking: in de beste maand van het jaar, februari, werd zo’n $2,6 miljard geïnvesteerd in ICO’s. Over heel 2018 wist de ICO-markt zo’n $12,2 miljard binnen te halen.
Zelfs in september, wat voorheen de slechtste maand voor ICO’s was, werd met zo’n $180 miljoen aan ICO-investeringen bijna drie keer zoveel opgehaald als in november het geval was.
Volgens Diar worden de slechte prestaties voornamelijk veroorzaakt door een combinatie van een bearmarkt en toenemende druk vanuit regelgevende instanties. De daaruit voortvloeiende daling in koerswaardes heeft een slechte smaak achtergelaten bij menig investeerder.
De voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), Jay Clayton, roept al enige tijd dat ICO’s als aandelen moeten worden beschouwd. Eerder in september was ook een Amerikaanse rechter het eens met Clayton toen hij de oordeelde dat ICO’s onder de effectenwetgeving vallen.
Sindsdien zijn al meerdere ICO-partijen in aanraking gekomen met de SEC nadat ze in overtreding waren met de effectenwetgeving. Zo moesten vorige maand twee blockchain startups, Airfox en Paragon, elk een schikking van $250.000 aan de SEC betalen gezien ze hun ICOtokens niet als effecten hadden geregistreerd.
De schikkingsovereenkomst gaf de betrokken investeerders ook het groene licht om een terugbetaling aan te vragen. Tevens moeten de twee bedrijven voortaan periodieke rapportages leveren aan de SEC voor minstens een jaar.
Ook beroemdheden moesten eraan geloven; zo beboete de SEC rond eind november “muzikant” DJ Khaled en bokser Floyd Mayweather Jr voor de illegale promotie van ICO’s. Gezamenlijk moesten de twee zo’n $750.000 betalen en kunnen ze een jaar lang geen verdere investeringen aanprijzen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement