Rico Engelbarts
12/09/2018 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/09/2018 18:30

Amerikaanse rechter oordeelt dat ICOs onder effectenwetgeving vallen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
amerikaanse_rechter_oordeelt_dat_ICOs_onder_effectenwetgeving_vallen

Een Amerikaanse rechter heeft met zijn uitspraak grote implicaties teweeg gebracht voor de regulatie van initial coin offerings (ICOs) in de VS. Raymond Dearie uit Brooklyn, NY, oordeelde namelijk dat de bestaande effectenwetgeving ook van toepassing is op crypto aanbiedingen.
Het oordeel betrof een zaak tegen een crypto oplichter, Maksim Zaslavskiy. Hierbij was een nep ICO voor “REcoin” uitgevoerd waarbij de tokens zouden zijn ondersteund door investeringen in onroerend goed en diamanten. Volgens de aanklagers bleek dit echter niet zo te zijn. Zaslavskiy wist met de nep ICO $300.000 op te halen.
Zaslavskiy’s zaak is de eerste criminele strafzaak in haar soort. Zaslavskiy’s verdediging hoopte de zaak te kunnen afwijzen door te beargumenteren dat ICOs geen effecten maar valuta zijn. Ook zei Zaslavskiy dat de effectenwetgeving te vaag zou zijn om op ICOs te kunnen worden toegepast.
De rechter was het hier echter niet mee eens en besloot dat de zaak verder kon gaan onder de effectenwetgeving. Het is evenwel aan de jury om te beslissen of de REcoin ICO ook onder effecten kan worden geclassificeerd. Dearie voegde hier aan toe:

Simpelweg een investeringsmogelijkheid bestempelen als een ‘virtuele valuta’ of ‘cryptocurrency’ is niet genoeg om een investeringscontract te veranderen van effecten naar valuta.

Ondanks het feit dat de uitspraak specifiek van toepassing was op de REcoin ICO en niet op andere ICOs, zal de uitspraak grotere vertakkingen kunnen hebben op de wetgeving op dit gebied. Het komt hiermee namelijk onder de rechtspraak van de regelgevende instanties voor effectenhandel zoals de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).
De SEC dringt al langere tijd aan op meer controle op de crypto markten; zo’n $18,7 miljard dollar is dit jaar opgehaald via ICOs en SEC commissie Chairman Jay Clayton gelooft dat er meer overzicht moet zijn. Hij voegde hieraan toe dat de markt, nadat deze een groei-explosie is ondergaan met de blockchain en crypto hype, vervuilt is door fraude. Tot nu toe was het echter nog niet gelukt om autoriteit op dit gebied vast te kunnen stellen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie