Simon Bosch Simon Bosch
24/05/2022 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/05/2022 16:00

Crypto mining-farm gevonden in Ruslands oudste gevangenis

icon-mining
Mining
Poetin verbiedt crypto betalingen in Rusland

Foto: phanurak rubpol/Shutterstock

Een zeer merkwaardig verhaal in de wereld van cryptocurrencies komt vandaag uit Rusland. De Russische autoriteiten doen namelijk onderzoek naar een crypto mining-farm in de oudste gevangenis van het land: ‘Buturkaya.’ De onderdirecteur van de gevangenis wordt daarnaast beschuldigd van het stiekem aftappen van elektriciteit voor deze geheime mining-farm.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Illegale crypto mining-farm in gevangenis

Dat rapporteerde de Russische krant Kommersant van het weekend. Butyrkaya, gebouwd in 1771 in Moskou, bood plaats aan een geheime crypto-mijn. De crypto mining-farm had bijna 8.400 kilowatt aan elektriciteit verbruikt. Dat heeft de overheid onbewust zo’n 62.000 roebels (ongeveer 1.000 euro) gekost. Naast de onderdirecteur wordt ook een onbekend aantal collega’s van hem verdacht.

De autoriteiten vonden de mining apparatuur in de psychiatrische afdeling van de gevangenis. Wat het precies voor hardware was, is echter onbekend. Het is daarom ook onbekend welke crypto, zoals bitcoin (BTC), werd gemined. De mining-farm zou van november 2021 tot en met februari 2022 actief zijn geweest.

Het ironische aan dit verhaal is dat de mining praktijken illegaal waren, terwijl het doel van gevangenissen juist is om illegale bezigheden te verminderen. 

Advertentie

Niet eerste illegale crypto mining-farm op rare plek

Crypto-mining is tegenwoordig legaal in Rusland, net als het gebruik van cryptovaluta in het algemeen. Wat niet legaal is, is het aftappen van stroom en stiekem overheidsgebouwen gebruiken voor andere doeleinden dan ze bestemd zijn.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Zo is het hoofd van een postkantoor in Rusland voor vergelijkbare praktijken opgepakt. In Polen is zelfs een miningfarm ontdekt op het hoofdkantoor van de politie. Toch wil de Russische overheid de crypto-industrie stimuleren, bijvoorbeeld door mining te legaliseren. Ook overweegt het land zelfs betaald te worden in bitcoin voor het exporteren van olie en gas. Begin dit jaar werd geschat dat Russische investeerders meer dan $200 miljard aan crypto bezitten.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie