Thom Derks Thom Derks
21/09/2022 12:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/09/2022 12:04

Amerikaanse politiek: “Digitale dollar is noodzakelijk”

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Niet lang geleden lanceerde de Amerikaanse Federal Reserve het nieuwe FedNow betaalsysteem. Een systeem dat onmiddellijke en gratis betalingen mogelijk maakt, waardoor een digitale dollar overbodig lijkt. Nu lijkt de digitale yuan van China de Amerikaanse politiek toch de andere kant op te duwen.

Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Wat is er aan de hand?

Tijdens een verhoor voor het U.S. House Committee on Financial Services stemden vijf sprekers voor de ontwikkeling van een digitale dollar. Volgens deze sprekers is de ontwikkeling van een Amerikaanse digitale munt noodzakelijk om China voor te blijven. Die zijn immers al heel ver met het testen van hun digitale yuan.

We hebben het hier uiteraard over het begrip Central Bank Digital Currency (CBDC), wat je ongetwijfeld weleens voorbij hebt zien komen. Een CBDC is simpelweg een digitale versie van een overheidsmunt. Het voordeel voor overheden en met name centrale banken is dat ze hiermee economieën nog meer kunnen controleren.

In het geval van een CBDC is het bijvoorbeeld mogelijk om mensen individuele rentes te geven. Zo kun je van bepaalde mensen de consumptie stimuleren en bij anderen bijvoorbeeld spaargedrag. Alle vijf de sprekers tijdens het evenement concludeerden dat er een “unanieme noodzaak” is voor een digitale Amerikaanse dollar.


Advertentie

Bitvavo giveaway

Bitvavo gaat een aantal van onze lezers verrassen met kaarten voor de Nations league wedstrijd Nederland – België op zondag 25 september! Niet alleen worden er kaarten weggegeven, ook zullen er andere Oranje prijzen worden verloot onder trouwe lezers.

Zie jij het bijwonen van de wedstrijd Nederland – België op andermans kosten wel zitten, meld je dan hieronder aan met je eigen naam en je e-mailadres. Met een beetje geluk zit jij dan over iets meer dan twee weken in het stadion!

Heb je een account bij Bitvavo? Geef dan dit e-mailadres op

Wees er wel snel bij, want met de winnaars wordt op woensdag 21 september contact opgenomen!


Cryptobeurs Coinbase gaat in hoger beroep in cruciale rechtszaak
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe betekent dit niets voor bitcoin (BTC), gezien een digitale dollar niet ineens de eigenschappen van bitcoin overneemt. Uiteraard is bitcoin digitaal geld en zou dit ook een volledig digitale munt worden, waardoor de vergelijking snel is gemaakt. Het is ook de vraag of deze discussie nu zou woeden als Satoshi Nakamoto Bitcoin nooit had ontwikkeld.

Zoals gezegd is de ontwikkeling van een CBDC, vanuit welk land dan ook, in principe niet relevant voor bitcoin. Een CBDC gaat per definitie niet de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van bitcoin overnemen. Bitcoin als spaarmiddel blijft een unieke vorm van geld.

Het enige wat de ontwikkeling van een CBDC kan doen is de adoptie van bitcoin als betaalmiddel vertragen. Als het straks met een digitale dollar praktisch gratis is om overal ter wereld transacties te doen, dan zou dat betalen met bitcoin meteen een stuk minder interessant maken.

 

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie