Simon Bosch Simon Bosch
06/05/2023 18:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/05/2023 18:02

Binance onder vuur: Nieuw onderzoek naar sanctieontduiking

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance baas reageert op geruchten over bitcoin dump

Foto: Iryna Budanova/Shutterstock

Toen het Russische leger begin vorig jaar Oekraïne binnenviel reageerde veel westerse landen door het land hevige sancties op te leggen. Zo mochten Russische inwoners geen gebruik maken van crypto exchanges die niet Russisch waren, zelfs niet de grootste platformen. Echter lapte Binance deze regel aan zijn laars. Daarom doet het Amerikaanse Ministerie van Justitie nu onderzoek naar het platform.

Oprichter van enorme cryptobeurs doneert $1 miljoen aan Trump
Oprichter van enorme cryptobeurs doneert $1 miljoen aan Trump

Binance omzeilde sancties tegen Rusland en Iran

Het is geen geheim dat Binance ook ná het instellen van de sancties Russische klanten toeliet. Hierbij was het vereist dat deze mensen niet meer dan 10.000 euro aan crypto op Binance hadden staan.

Maar vorige maand werd bekend dat het bedrijf weer is begonnen met het aanbieden van zijn diensten aan álle Russen, dus ook mensen die meer dan 10.000 euro willen investeren. Echter heeft Binance dit zelf nooit bevestigd noch ontkend, vermoedelijk omdat de sancties nog steeds gelden. Deze gelden immers voor alle financiële dienstverleners, waaronder reguliere banken. Rusland is nog steeds afgesloten van het SWIFT-betalingssysteem.

Het handelsplatform is geen vreemde van het ontwijken van sancties. Zo stelde het ook Iraniërs in staat om te handelen in van 2018 tot en met 2021, ondanks dat toen ook zware sancties tegen Iran waren ingevoerd. Eerder dit jaar werd bekend dat het zich nu bewust is van het feit dat dit niet mocht en dat het verwacht dat de Amerikaanse overheid met boetes zal komen.

Advertentie

Bloomberg: overheid VS onderzoekt Binance

Het ligt dus voor de hand dat de Amerikaanse overheid hier niet blij mee is. Bloomberg schrijft op basis van informatie van zijn eigen bronnen dat Binance onderzocht wordt door de National Security-afdeling van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Binance en eventueel Binance-topmensen zouden verdacht worden van het schenden van de sancties.

Ondertussen verklaarde Binance aan de Amerikaanse zakenkrant in een statement dat het volledig voldoet aan alle Amerikaanse en internationale financiële sancties. Ook zegt het dat het in 2021 Binance’ bedrijfsstructuur heeft omgegooid, alhoewel het hier niet verder op in is gegaan.

Binance was volgens Bloomberg in maart verantwoordelijk voor 53% van alle spot-transacties in de crypto-markt. Van al het perpetual futures-volume was zelfs 62% afkomstig van Binance.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Grote cryptobeurs trekt stekker uit 'bitcoin hotel' project
Grote cryptobeurs trekt stekker uit ‘bitcoin hotel’ project
Advertentie