Simon Bosch Simon Bosch
18/02/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/02/2023 12:00

Binance verwacht boetes in de VS voor fouten van vroeger

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance espera multas en EE.UU. por errores del pasado

Foto: MDart10 / Shutterstock.com

Begin deze week werd bekend dat Binance’ eigen stablecoin, BUSD, door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission aan banden gelegd wordt. Maar er liep de afgelopen jaren een hoop niet helemaal goed bij Binance. Het bedrijf verwacht dat het in de toekomst nog een paar boetes van andere regulerende instanties zal krijgen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Binance omzeilde sancties

Er is de afgelopen tijd steeds meer druk gelegd op crypto-bedrijven, omdat veel van hen zich niet volledig aan alle regulaties houden. Zo hebben veel bedrijven boetes gekregen omdat ze niet geregistreerd stonden in de landen waar ze operationeel zijn, waaronder Binance. In Nederland heeft Binance hiervoor al een enorme boete gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Echter heeft de enorme cryptobeurs veel vaker de regels aan zijn laars gelapt. Zo lopen er al jaren zware sancties tegen Iran, als gevolg van geschillen tussen de Iraanse en Amerikaanse overheden. Iraanse bedrijven mogen hierdoor geen gebruik maken van het SWIFT-betalingssysteem, en Iraniërs mogen geen accounts aanmaken bij westerse bedrijven.

Toch stond Binance dit toe omdat het gebruikmaakte van mazen in de wet. Het is immers niet alleen in de VS operationeel, en de internationale tak van Binance heeft niet eens zijn hoofdkantoor in de VS. Daarnaast was het bedrijf ook in landen als Frankrijk, Italië en Spanje actief zonder vergunning van de centrale bank of andere regelgevende instanties.

Advertentie

Binance verwacht boetes voor omzeilen sanctie-wetten

Binance’ Chief Strategy Officer (CSO) Patrick Hillmann verklaart aan The Wall Street Journal dat het geschil met de overheid mogelijk nog niet achter de rug zijn.

Volgens Hillmann was de exchange zich niet bewust van de talloze wetten die witwassen, het omzeilen van sancties door criminelen en corruptie moeten voorkomen. Daarom verwacht Binance hier boetes voor te moeten betalen. Er wordt nu samengewerkt met regelgevende instanties om erachter te komen wat het moet doen om gemaakte fouten recht te zetten.

Reuters schrijft dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie in interne limbo verkeert. Sommige medewerkers vinden dat er niet genoeg bewijs is om Binance en een aantal topmensen aan te klagen, anderen vinden juist dat er hard en snel moet worden opgetreden. Onder andere Binance-CEO Changpeng Zhao zou onder de aan te klagen topmensen vallen. Witwassen en het overtreden van sanctie-wetgevingen worden als redenen genoemd.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie