Simon Bosch Simon Bosch
20/06/2023 15:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/06/2023 15:30

Binance stopt in Nederland – geldt dit ook voor België?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance stablecoin verliest derde positie in marktaandeel

Foto: Shutterstock/24K-Production

Binance kondigde afgelopen vrijdag aan volledig te stoppen met het aanbieden van zijn diensten in Nederland. Het bedrijf wist niet te voldoen aan de antiwitwasmaatregelen die de Nederlandse wet verplicht. Maar er zijn natuurlijk meer Europese landen waar Binance actief is, en veel van onze lezers zullen zich afvragen of de cryptobeurs zich ook terugtrekt uit België. Hier lees je alles wat je moet weten.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Binance stopt in deze landen

De Nederlandse overheid was al niet zo blij met Binance. Een jaar geleden kreeg het bedrijf nog een miljoenenboete omdat het zich niet in Nederland had geregistreerd, terwijl het wel Nederlandse klanten had. Hierdoor moest het wel een aanvraag doen voor de status van Virtual Asset Service Provider (VASP). Deze vergunning is voor alle crypto-bedrijven nodig om op legale wijze crypto te verkopen aan Nederlandse handelaren.

Naast Nederland kondigde het vlak daarvóór ook al aan te stoppen in Cyprus, en in mei trok het zich terug uit Canada. In alle gevallen is strenge regulatie en de vereiste om zich te registreren bij de landelijke regulerende instanties de reden. Omdat de exchange in talloze landen wereldwijd actief is kan dit een prijzige en tijdrovende eis van overheden zijn.

Binance stopt al in Nederland per 17 juli. Menig crypto-handelaar uit België is zich ondertussen af gaan vragen of het ook uit België zal vertrekken. Vooralsnog blijft Binance actief in België – dat is het immers al sinds het bestaat, en er is nog geen aankondiging geweest dat het ook uit dit land vertrekt.

Advertentie

Gaat Binance ook in België problemen krijgen?

Binance heeft zich momenteel niet geregistreerd in België als crypto-dienstverlener. Gelukkig hoeft dat ook niet, verklaarde een woordvoerder van Binance aan Crypto Insiders. Voor België geldt dat je crypto-diensten aan klanten mag leveren als je bij een andere beleidsmaker in Europa al geregistreerd bent.

Voor Binance geldt dat het al in zes andere EU-landen geregistreerd staat als ‘VASP’, wat voor België dus genoeg is. Nederland verschilt daarin omdat De Nederlandsche Bank (DNB) dit niet voldoende vindt.

Vorig jaar hield het namelijk gesprekken met de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) over de vraag of het een kantoor in België moest hebben om zijn diensten aan te mogen bieden aan Belgen. Dit bleek uiteindelijk niet nodig te zijn.

Tot dusver hoeven Belgische gebruikers van Binance zich in ieder geval geen zorgen te maken. Signalen dat Binance de Belgische markt verlaat, of gedwongen zal moeten verlaten, zijn er op dit moment eigenlijk niet.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Cadeautje van Bitvavo bij overstappen

Ondertussen vindt het Nederlandse Bitvavo de problemen bij Binance niet erg. Het raadde klanten van Binance zelfs aan om over te stappen. In tegenstelling tot veel concurrenten zegt Bitvavo wél alle benodigde registraties te hebben. Daarnaast heeft het de laagste handelskosten van alle platformen in de Benelux. Als je je als lezer van Crypto Insiders aanmeldt krijg je van Bitvavo 20 euro gratis. Dit geldt natuurlijk ook als je in België woont.

Update, 20 juni 22:00 – Crypto Insiders heeft nagevraagd wat de situatie in België precies is voor Binance. Hieruit blijkt dat het in België momenteel geen enkel probleem heeft met regulerende instanties. De nieuwe informatie is toegevoegd aan het artikel.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie