Kevin Schijven Kevin Schijven
03/09/2020 17:44 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/09/2020 17:44

Bitcoin (BTC) exchange Coinbase moet transparanter worden naar zijn klanten toe, zegt belangengroep

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin (BTC) exchange Coinbase moet transparanter worden naar zijn klanten toe, zegt belangengroep

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Cryptocurrency-exchanges moeten steeds vaker hun klantgegevens delen met overheidsinstanties. Vaak gaat dat zonder dat de gebruikers weten om welke informatie het gaat, met wie het gedeeld wordt en hoe vaak dit gebeurt.
Daarom roept belangenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) de grote Amerikaanse crypto-beurs Coinbase op om transparanter te worden naar zijn klanten toe in een open brief gepubliceerd op 2 september.


De EFF stelt voor dat Coinbase voortaan regelmatig transparantierapporten uit gaan brengen waarin te vinden is welke gegevens met wie gedeeld worden en hoe met deze data wordt omgegaan. Volgens de stichting zijn financiële gegevens namelijk een van de meest gevoelige vormen van data.

Financiële gegevens kunnen tot de meest gevoelige soorten informatie behoren die we produceren. Hoe je je geld uitgeeft, kan veel onthullen over je dagelijkse gewoonten, de goede doelen waar je om geeft, met wie je omgaat en waar je heen gaat.

Aldus de EFF, die daaraan toevoegt dat crypto-beurzen hier extra bewust van moeten zijn. Crypto-handelaren zitten namelijk vaak in deze markt omdat ze juist hun privacy willen waarborgen.
Medio juli kwam Coinbase onder vuur te liggen nadat het zijn blockchain-analysesoftware ‘Coinbase Analytics’ had verkocht aan onder andere de Amerikaanse geheime dienst, de United States Secret Service (USSS). Coinbase CEO Brian Armstrong verdedigde kort daarna deze beslissing op Twitter.
De EFF prijst overigens Kraken aan in het artikel. Deze Amerikaanse beurs neemt het voortouw door wel al dergelijke transparantierapporten uit te brengen.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie