Simon Bosch Simon Bosch
21/01/2023 12:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/01/2023 12:02

DNB president Klaas Knot opent in Davos vuur op crypto

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: Shutterstock/JPstock

De Nederlandse overheid is actiever dan je misschien denkt bij het maken van beleid in de crypto-industrie. Het lijkt misschien zo dat de markt volkomen ongereguleerd is, maar hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Deze week vindt de jaarlijkse conferentie van het World Economic Forum in Davos plaats. Klaas Knot, de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), was er ook bij.

Biden beveelt sluiting van Bitcoin-miner bij nucleaire raketbasis
Biden beveelt sluiting van Bitcoin-miner bij nucleaire raketbasis

Gesprekken over crypto-regulatie in Davos

Knot sprak in een vraaggesprek met de minister voor Artificial Intelligence van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Ripple-CEO Brad Garlinghouse en Mairead McGuinness van de Europese Commissie. Het was het enige gesprek op het grote podium dat ging over cryptocurrencies.

Vorig jaar is de markt behoorlijk ingestort door de problemen met onder andere Terra (LUNA), Celsius, FTX en de hard stijgende rentes. Veel mensen zijn hard geraakt door de chaotische omstandigheden, daarom was regulatie het belangrijkste onderwerp in dit gesprek.

Omar bin Sultan Al Olama, de minister van de VAE, verklaarde dat zijn rechtsgebied allesbehalve vriendelijk was voor crypto-bedrijven. Geen enkel bedrijf in de sector heeft op het moment een licentie van de crypto-waakhond van het land, de Virtual Asset Regulation Authority (VARA).

Opmerkelijk is dat de meeste landen niet eens zo’n overheidslichaam hebben en de VAE wel, maar dat bedrijven toch geen licentie aan kunnen vragen. Ook benadrukt de minister dat hij Terra-medeoprichter Do Kwon niet kon vinden in Dubai, waar hij naartoe zou zijn gevlucht na het instorten van het Terra-ecosysteem (LUNA). Hij vindt dat rechtsgebieden zoals Dubai, Londen en Singapore criminelen aantrekken omdat ze betrouwbaarheid uitstralen.

Advertentie

Klaas Knot bekritiseert crypto-belastingparadijzen

Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vond juist het tegenovergestelde. Hij meent dat veel cryptovaluta juist vaak worden uitgegeven op plekken die hij ‘zonnige plekken voor schimmige mensen’ noemt.

De VAE-minister kwam vervolgens terug op zijn uitspraak. “[Criminelen] zul je overal vinden. Je ziet ze in de Bahama’s, in New York en in London. Overheden moeten met elkaar samenwerken om te voorkomen dat criminelen van het ene land naar het andere verhuizen [om de wetshandhaving te omzeilen].

Knot gebruikte de blockchain-niet-crypto-tactiek, volgens CoinDesk. Blockchains zijn volgens de topman zeker nuttig, het instituut experimenteert er immers zelf ook mee. “Niemand twijfelt aan het nut van blockchains,” aldus de directeur. Het is een flinke U-bocht ten opzichte van een jaar geleden, toen vond de DNB dat de techniek nog niet volwassen genoeg was om financiële markten op te bouwen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie