DNB: blockchain kan infrastructuur van financiële markten nog niet ondersteunen

De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank van Nederland, is onlangs na een driejarige test tot de conclusie gekomen dat blockchain-technologie momenteel niet kan voorzien in de behoeften van de infrastructuur van de financiële markt, zo maakte de bank bekend op haar website. Het rapport noemt de tekortkomingen van Bitcoin-technologie op het gebied van capaciteit, het hoge energieverbruik en onvoldoende zekerheid van transactie-verificatie.

DNB vindt de technologie wel nuttig om de weerbaarheid tegen externe aanvallen te verbeteren, maar dat gaat wel ten koste van efficiëntie en capaciteit.

Vier prototypen getest

DNB beoordeelde vier prototypen van distributed ledger technology (DLT) in het drie jaar durende project, Dukaton genaamd. Het doel was om inzicht te krijgen in de technologie en om de doelen te bepalen waarvoor de technologie het effectenverkeer en de betaling kan verbeteren.

Het eerste prototype was gebaseerd op Bitcoin-software met de eigen software van de bank. Het platform was gedecentraliseerd op vijf laptops. De partijen die de transacties valideerden werden beloond voor het creëren van nieuwe “Dukatons”.

Een tweede prototype betrof het creëren van Dukatons met een minder energieverbruikende methode. Dukatons werden gemaakt op basis van een ‘trusted issuing party’, een methode die verschilt van het maken van Bitcoin. De partij die de Dukatons maakt, ontvangt alle Dukatons, terwijl de partijen die de transactie valideren een transactie-vergoeding ontvangen.

In een derde prototype werd een centrale Dukaton gesimuleerd met een zelfgebouwde wallet zonder Bitcoin-software. Dit prototype heeft cryptografische sleutels opgeslagen voor beveiliging.

Het derde prototype vormde ook de basis voor het vierde, die de bruikbaarheid van DLT voor een infrastructuur van de financiële markt analyseerde. Er is een website opgezet om de Dukatons en de transacties op het distributed ledger weer te geven. Verschillende configuraties werden getest en meerdere algoritmen werden gebruikt om transacties goed te keuren waarbij het een consensus volgde tussen verschillende nodes van het netwerk.

Tests overtuigend

De prototypen gaven aan dat de solutions niet kunnen voldoen aan de behoeften van de infrastructuur van de financiële markt, waaronder efficiëntie, veiligheid, betrouwbaarheid, beschikbaarheid, veerkracht, finaliteit van de betaling, schaalbaarheid, kosten, capaciteit en duurzaamheid.

Target2, het interbancaire betalingssysteem van het Eurosystem, voldoet momenteel aan de behoeften van een infrastructuur voor financiële markten, aldus het rapport. Dit systeem biedt efficiënte betalingssystemen die grote volumes en transactie-zekerheid aankunnen.

De blockchain solutions kunnen daarentegen geen grote transactievolumes aan. Bovendien is de 100% zekerheid dat een transactie niet teruggedraaid kan worden, nooit gehaald

Er bestaan algoritmen die bestand zijn tegen kwaadwillende partijen die de cyber-veerkracht kunnen verbeteren, maar dergelijke algoritmen voldoen niet aan andere vereisten.

Toekomstige verbeteringen mogelijk

Distributed ledger technology zou de betalings-efficiëntie van verschillende currencies kunnen verbeteren, aldus het rapport.

DNB blijft ook blockchain-technologie veelbelovend vinden en gelooft dat het mogelijk is dat nieuwe algoritmen aan alle vereisten voor de infrastructuur van de financiële markt kunnen voldoen. De bank blijft experimenteren met de technologie.

Ondertussen hebben centrale banken in verschillende landen geëxperimenteerd met blockchain-technologie. The Bank of Japan en de Europese Centrale Bank hebben onlangs een rapport uitgebracht waarin wordt beweerd dat DLT nieuwe systemen voor effectenafwikkeling kan creëren, zoals cross-chain atomic swaps tussen ledgers die niet verbonden zijn.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€25.368,30 Kopen
1
Litebit
€25.687,00 Kopen
2
Bitcoinmeester
€25.710,80 Kopen
3
SATOS
€25.814,20 Kopen
Meer nieuws

XRP, BNB, USDC en DOGE worden nu ondersteund op Pornhub

Pornhub, een zeer populaire pornografische website, ondersteunt nu ook XRP (XRP), Binance Coin (BNB), USD Coin (USDC) en Dogecoin (DOGE). Dat viel als eerst...

Bitcoin (BTC) whales en fundamentals tonen bullish beeld

De hoeveelheid aan bitcoin (BTC) wallets met meer dan 1.000 BTC erop, oftewel de zogeheten bitcoin-whales, is dit jaar hard toegenomen. Sinds de jaarwisseling hebben...

Bitcoin (BTC) koers na behoorlijke daling weer terug bij af, altcoins worden niet gespaard

De bitcoin (BTC) koers is de afgelopen 24 uur aardig teruggezakt nadat de bulls opnieuw niet door de weerstand bij $37.500 heen konden breken. De komende...

Polkadot (DOT) corrigeert na enorme stijging, maar deze aankondigingen kunnen de koers weer doen opleven

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen dat Polkadot (DOT) nu de vierde grootste cryptocurrency is qua marktkapitalisatie. De DOT koers was in drie weken...

Bitcoin wordt vooral illegaal gebruikt, zegt nieuwe Amerikaanse minister van Financiën, maar klopt dat wel?

Janet Yellen, de aankomende Amerikaanse minister van Financiën, noemt cryptocurrencies als bitcoin (BTC) “bijzonder zorgelijk” en zegt dat ze voornamelijk gebruikt worden voor illegale...

Ripple medeoprichter Jed McCaleb dumpt miljoenen XRP ondanks rechtszaak

Jed McCaleb, medeoprichter van Ripple en Mt. Gox, is weer begonnen met het dumpen van grote hoeveelheden XRP (XRP) op de markt. McCaleb verkocht in...