Rico Engelbarts
11/06/2018 16:28 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/06/2018 16:28

DNB: blockchain kan infrastructuur van financiële markten nog niet ondersteunen

Nieuws
de_nederlandsche_bank_blockchain_kan_infrastructuur_financiele_markt_nog_niet_ondersteunen

De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank van Nederland, is onlangs na een driejarige test tot de conclusie gekomen dat blockchain-technologie momenteel niet kan voorzien in de behoeften van de infrastructuur van de financiële markt, zo maakte de bank bekend op haar website. Het rapport noemt de tekortkomingen van Bitcoin-technologie op het gebied van capaciteit, het hoge energieverbruik en onvoldoende zekerheid van transactie-verificatie.
DNB vindt de technologie wel nuttig om de weerbaarheid tegen externe aanvallen te verbeteren, maar dat gaat wel ten koste van efficiëntie en capaciteit.
Vier prototypen getest
DNB beoordeelde vier prototypen van distributed ledger technology (DLT) in het drie jaar durende project, Dukaton genaamd. Het doel was om inzicht te krijgen in de technologie en om de doelen te bepalen waarvoor de technologie het effectenverkeer en de betaling kan verbeteren.
Het eerste prototype was gebaseerd op Bitcoin-software met de eigen software van de bank. Het platform was gedecentraliseerd op vijf laptops. De partijen die de transacties valideerden werden beloond voor het creëren van nieuwe “Dukatons”.
Een tweede prototype betrof het creëren van Dukatons met een minder energieverbruikende methode. Dukatons werden gemaakt op basis van een ‘trusted issuing party’, een methode die verschilt van het maken van Bitcoin. De partij die de Dukatons maakt, ontvangt alle Dukatons, terwijl de partijen die de transactie valideren een transactie-vergoeding ontvangen.
In een derde prototype werd een centrale Dukaton gesimuleerd met een zelfgebouwde wallet zonder Bitcoin-software. Dit prototype heeft cryptografische sleutels opgeslagen voor beveiliging.
Het derde prototype vormde ook de basis voor het vierde, die de bruikbaarheid van DLT voor een infrastructuur van de financiële markt analyseerde. Er is een website opgezet om de Dukatons en de transacties op het distributed ledger weer te geven. Verschillende configuraties werden getest en meerdere algoritmen werden gebruikt om transacties goed te keuren waarbij het een consensus volgde tussen verschillende nodes van het netwerk.
Tests overtuigend
De prototypen gaven aan dat de solutions niet kunnen voldoen aan de behoeften van de infrastructuur van de financiële markt, waaronder efficiëntie, veiligheid, betrouwbaarheid, beschikbaarheid, veerkracht, finaliteit van de betaling, schaalbaarheid, kosten, capaciteit en duurzaamheid.
Target2, het interbancaire betalingssysteem van het Eurosystem, voldoet momenteel aan de behoeften van een infrastructuur voor financiële markten, aldus het rapport. Dit systeem biedt efficiënte betalingssystemen die grote volumes en transactie-zekerheid aankunnen.
De blockchain solutions kunnen daarentegen geen grote transactievolumes aan. Bovendien is de 100% zekerheid dat een transactie niet teruggedraaid kan worden, nooit gehaald
Er bestaan algoritmen die bestand zijn tegen kwaadwillende partijen die de cyber-veerkracht kunnen verbeteren, maar dergelijke algoritmen voldoen niet aan andere vereisten.
Toekomstige verbeteringen mogelijk
Distributed ledger technology zou de betalings-efficiëntie van verschillende currencies kunnen verbeteren, aldus het rapport.
DNB blijft ook blockchain-technologie veelbelovend vinden en gelooft dat het mogelijk is dat nieuwe algoritmen aan alle vereisten voor de infrastructuur van de financiële markt kunnen voldoen. De bank blijft experimenteren met de technologie.
Ondertussen hebben centrale banken in verschillende landen geëxperimenteerd met blockchain-technologie. The Bank of Japan en de Europese Centrale Bank hebben onlangs een rapport uitgebracht waarin wordt beweerd dat DLT nieuwe systemen voor effectenafwikkeling kan creëren, zoals cross-chain atomic swaps tussen ledgers die niet verbonden zijn.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie