Simon Bosch Simon Bosch
11/11/2022 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/11/2022 11:05

EU-parlementslid: “FTX-crash was niet gebeurd met MiCA-wet”

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Importante ley crypto MiCa aprobada: Bitvavo la apoya, esto significa

Foto: symbiot/Shutterstock

Deze week staat bol van het crypto nieuws rondom de financiële problemen bij FTX. Nadat de topman van de voorheen vrij populaire crypto-exchange vorige week nog aankondigde dat er geen problemen waren bleek deze week dat het bedrijf zo goed als failliet is.

Man mined een miljoen aan crypto met andermans stroom
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Europees Parlement bewust van failliet FTX

Crypto is ondanks de gekelderde prijzen zo’n belangrijk begrip geworden dat overheden de industrie nauwlettend in de gaten blijken te houden. Eerder deze week schreven we dat De Nederlandsche Bank (DNB) van mening is dat cryptocurrencies niet voldoen aan de definitie van geld. Ook moet de markt goed gereguleerd worden, zodat onnodig grote problemen voorkomen kunnen worden.

Hier is de MiCA-wetgeving voor bedacht. Dit pakket aan maatregelen speciaal voor de crypto-markt moet volgens de planning in de loop van 2024 van kracht gaan, en moet ervoor zorgen dat we in de toekomst moeilijkheden kunnen voorkomen.

Precies vanwege MiCA klinkt vanuit Brussel duidelijke taal. Het Europese Parlement heeft een economisch comité, dat diep nadenkt over financieel beleid. Stefan Berger is hier onderdeel van. Op Twitter schrijft hij:

Schande! De situatie bij FTX en Alameda heeft enorm veel vertrouwen gekost. Zulke Lehman Brothers-momenten moeten worden voorkomen in de crypto-industrie. Dat is exact waar MiCA voor is, crypto-activa zijn geen pokerfiches. Crypto-dienstverleners moeten managementsmechanismen voor interne risico’s gebruiken.

Lehman Brothers was in de kredietcrisis van 2008 één van de grote banken die failliet ging, waardoor een domino-effect ontstond waar veel bedrijven in werden meegesleurd. Het is mogelijk dat dit door FTX ook gebeurt. MiCA moet dit volgens de econoom kunnen voorkomen door bedrijven hun eigen risico’s te laten beperken.

Advertentie

MiCA-wetgeving streng, maar wel goed

De MiCA-wetgeving zou streng, maar wel rechtvaardig zijn. Zo is de Nederlandse crypto-exchange Bitvavo er voorstander van. Het voorlopige wetsvoorstel houdt onder andere in dat stablecoin-uitgevers de waarde van hun token volledig moeten dekken met kwalitatief goed onderpand. Volgens Berger is het risico inperken van crypto-bedrijven dus ook een onderdeel. Ook Binance heeft zich al positief uitgesproken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie