Simon Bosch Simon Bosch
13/06/2024 21:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/06/2024 15:53

EU wil meer controle over privacy-kant van cryptocurrencies

Monero-XMR
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
EU wil meer controle over privacy-kant van cryptocurrencies

Foto: Fabrizio Maffei/Shutterstock

Veel overheden zijn al jaren kritisch op bepaalde delen van de crypto-industrie die je privacy bevorderen, zoals mixers en privacycoins. De Europese Unie lijkt vooralsnog af te zien van een volledig verbod. Maar ook op het vlak van privacy staat de crypto-industrie niet stil, daarom heeft de EU zijn houding rondom privacy opnieuw bijgesteld. De overheid is vrij kritisch.

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen

EU kritisch op mixers en privacycoins

De EU Innovation Hub for International Security constateert in een onderzoeksrapport dat er een balans gevonden moet worden tussen privacy en veiligheid. Privacy is een fundamenteel recht in de EU, maar criminelen maken hier graag misbruik van, concludeert de EU.

Van aan cryptocurrencies en blockchains gerelateerde technologieën bestempelt de EU crypto mixers en privacycoins als problematisch. Deze technieken hebben zich namelijk opnieuw weten te verbeteren, waardoor overheidsinstanties als het ware een stap achter de criminelen lopen.

“Mixers en privacycoins hebben het opsporen van [crimineel geld] al jaren ingewikkeld gemaakt, maar Mimblewimble en zero-knowledge proofs zijn relatief nieuwe ontwikkelingen die ook de zichtbaarheid van crypto-adressen, saldo’s en transacties kunnen verminderen.” – EU Innovation Hub

Ook hackers en scammers in de crypto-industrie maken graag gebruik van diensten als Tornado Cash om niet gepakt te worden, concluderen de overheidsinstanties. Dat is ook geen geheim meer; een paar dagen geleden stuurde de hacker van het cross-chain bridgeprotocol Orbit Chain het geld hiervan naar Tornado Cash. En eind vorige maand gebeurde iets minstens zo vreemds. Toen werd Tornado Cash zelf namelijk gehackt voor bijna een miljoen dollar.

Advertentie

EU streng voor crypto

De EU Innovation Hub is een samenwerkingsverband tussen Europol, Eurojust en andere Europese veiligheidsinstanties. Aanzetten tot concrete acties doen de schrijvers eigenlijk niet, in plaats daarvan is het voornamelijk een beschrijving van de stand van zaken. Toch ligt het voor de hand dat het rapport zijn doorwerking zal vinden in het beleid van de EU.

Al meerdere jaren willen sommige partijen binnen de Europese Unie een volledig verbod op privacycoins zoals monero (XMR). Ook trad de Nederlandse overheid hard op tegen de in Amsterdam wonende ontwikkelaar van Tornado Cash.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Waarom Bitcoin explosief stijgt na de mislukte aanslag op Trump
Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
Advertentie