Simon Bosch Simon Bosch
28/05/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/05/2023 18:30

Hack crypto mixer Tornado Cash krijgt een onverwachts staartje

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
El mezclador crypto Tornado Cash recibe un viento de cola inesperado

Foto: REDPIXEL.PL/Shutterstock

Eind vorige week werd de crypto mixer Tornado Cash getroffen door een grote hack. De hacker had een voorstel voor een wijziging in het beleid ingediend. Maar het betrof een malafide voorstel en hij wist zichzelf 1,2 miljoen stemmen toe te eigenen. Dat was flink meer dan de 700.000 legitieme stemmen, waardoor hij praktisch in zijn eentje over het protocol heerste. Maar nu heeft de achterban de macht over de mixer weer herwonnen met een nieuw voorstel.

Crypto verbieden? Niet mogelijk – deze beurs voor iedereen toegankelijk
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Tornado Cash weer hersteld na aanval

Vlak na de aanval ging het nieuws dat de aanvaller vrijwillig de hack terug wilde draaien door de tokens terug te geven. Echter was het niet helemaal duidelijk of dit wel echt zo was. Ook was het niet duidelijk wat nou de beweegredenen van de hacker waren, volgens sommigen was het niet meer dan een grap.

De hacker heeft opvallend veel moeite gedaan voor iets wat niets meer dan een grap was, zo zou hij zelfs via Tornado Cash hebben geprobeerd zijn sporen uit te wissen. Hierdoor wist hij veel TORN-tokens te verkopen voor zo’n 890.000 dollar aan ethereum (ETH). Ook heeft hij veel van de tokens die al vastzaten in het governance-contract weten buit te maken.

Nu staat het vast – de hack was maar van tijdelijke aard en de oorspronkelijke community heeft nu weer de controle terug. Op 26 mei is een nieuw voorstel aangenomen, met 517.000 stemmen vóór en nul tegen. Hiermee moeten de oorspronkelijke tokenholders hun invloed weer terugkrijgen. Gelukkig is het protocol zelf niet veranderd na de hack.

Advertentie

Tornado Cash illegaal geworden

Tornado Cash is de afgelopen maanden niet bepaald positief in het nieuws geweest. In augustus van 2022 maakte de Amerikaanse overheid bekend dat het voor inwoners van de Verenigde Staten illegaal is om de mixer te gebruiken. De dienst zou door criminelen worden gebruikt om geld wit te wassen. De Noord-Koreaanse overheid zou hierdoor zelfs zijn kernwapenprogramma kunnen betalen.

De dienst werd kort hierna bijna onbruikbaar. Eén van de ontwikkelaars woont toevallig in Nederland, maar hij werd gearresteerd omdat hij verdacht wordt van het mogelijk maken van witwassen. Inmiddels mag hij thuis het proces uitzitten.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie