Robin Hazekamp Robin Hazekamp
08/06/2023 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2023 18:30

Experts uiten onzekerheid over nieuwe Europese crypto wet

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Experts uiten onzekerheid over nieuwe Europese crypto wet

Foto: jorisvo/Shutterstock

Er is veel onzekerheid omtrent de nieuwe crypto wet voor Europa. Sprekers tijdens de Blockchain Week in Brussel lijken het wat betreft de Markets in Crypto Assets’ (MiCA) wetgeving over één ding zeker te zijn. De MiCA wetgeving biedt hoop, maar het is nog te vroeg om te zeggen of het ook naar een groeiende crypto-industrie in Europa zal leiden.

Ethereum ETF: Ook grote vermogensbeheerder ziet goedkeuring somber in
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

MiCA gemaakt voor zekerheid

In april dit jaar werd de MiCA wet door het Europees Parlement goedgekeurd. Twintig dagen later ging het eerste deel van het plan in werking. Aan de MiCA wet is meer dan drie jaar gewerkt. De wet moet er met duidelijke regelgeving voor zorgen dat de crypto markt in de EU meer zekerheid krijgt. 

De regelgeving van de EU-lidstaten wordt met MiCA geünificeerd. Ook zijn er duidelijkere regels voor crypto-exchanges opgesteld. Daarnaast is het duidelijker gemaakt wanneer een digitale valuta onder de bestaande financiële regelgeving valt. De meningen over de MiCA wet zijn over het algemeen positief. Zoals bijvoorbeeld Binance-CEO Changpeng Zhao, die destijds in een Twitterbericht zijn steun uitte.

Advertentie

Prominente figuren blijven sceptisch

Echter zijn de sprekers op de Blockchain Week terughoudend. Patrick Hansen, CEO van  Circle, was tijdens het evenement van mening dat het nog te vroeg is om te zeggen of de nieuwe regelgeving de cryptomarkt in de EU gaat verbeteren. 

“We moeten minstens 4 jaar wachten om genoeg data te kunnen verzamelen.”

“Op het moment loopt Europa zeker achter op het gebied van kapitaal en innovatie.” 

Aldus Hansen. Wel zegt hij positieve cijfers terug te zien, die een groei aan interesse van investeerders indiceren. Of die cijfers ook daadwerkelijk zullen leiden tot toename, wil hij ook niks over kwijt. 

Naast Hansen verscheen ook adviseur voor de Europese Commissie Peter Kersten, die aan MiCA heeft meegewerkt. Kersten vertelde dat Europa nog steeds niet competitief is als het gaat om het hebben van ondernemers, investeringen en het geven van financiering. Wel zegt hij positief te zijn over de zekerheid die de MiCA-wetgeving biedt.

Voor crypto exchanges is de MiCA-wet volgens Kersten voordelig, gezien het een kader biedt waarin exchanges kunnen werken zonder de angst om aangeklaagd te worden. Hiermee verwijst Kersten naar de recente rechtszaken die de Securities and Exchanges Commission (SEC) heeft aangespannen tegen Binance en Coinbase. 

De MiCA wet is al aangenomen, maar het zal nog even duren voordat hij overal in de EU volledig van kracht is. De ministers van Financiën van de EU-lidstaten zijn momenteel bezig de wetten aan te passen om MiCA te kunnen implementeren. Ook al wordt MiCA officieel onderdeel van de EU wetgeving, dan nog zullen lidstaten lang de tijd hebben om de regels daadwerkelijk te laten gelden. Stablecoin exchanges krijgen een jaar om zich aan te passen aan de wetgeving. Andere delen van de regulaties zullen pas over 1,5 jaar worden toegepast. 

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie