Kevin Schijven Kevin Schijven
15/10/2019 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/10/2019 06:00

G7 rapport: Stablecoins als Facebooks Libra zijn dreiging voor wereldwijde financiële stelsel

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
G7 rapport: Stablecoins als Facebooks Libra zijn dreiging voor wereldwijde financiële stelsel

Foto: Poetra.RH/Shutterstock

De G7 waarschuwt dat ‘wereldwijde stablecoins’ als Facebooks Libra een dreiging kunnen zijn het wereldwijde financiële stelsel en dat dergelijke projecten stilgelegd moeten worden totdat bewezen is dat ze veilig zijn. Dat blijkt uit een nieuw rapport in handen van de BBC.
In het rapport, opgezet door de zeven grootste economieën ter wereld, worden naar verluidt negen risico’s beschreven waarom stablecoins als Libra een dreiging zijn voor het wereldwijde financiële stelsel en dat ze mogelijk niet goedgekeurd zullen worden door toezichthouders.

De G7 is van mening dat geen stablecoin-project in werking mag treden totdat de juridische, regelgevende en toezichthoudende uitdagingen en risico’s adequaat zijn aangepakt.

Het aanpakken van dergelijke risico’s is niet noodzakelijk een garantie voor wettelijke goedkeuring voor een stablecoin.

Aldus het rapport dat deze week gepresenteerd zal worden aan ministers van Financiën tijdens de jaarlijkse IMF bijeenkomsten. Naast Libra zal ook de JPM Coin, de stablecoin van JP Morgan, waarschijnlijk onderzocht worden.
In gerelateerd nieuws heeft Randal Quarles, voorzitter van de Financial Stability Board (FSB), op 13 oktober een brief gestuurd naar ministers van Financiën, met een dergelijke waarschuwing over stablecoins.
Ook de FSB meldt dat dergelijke stablecoins risico’s met zich meedragen voor onder andere de financiële stabiliteit, privacy, databescherming, belastingontduiking, marktintegriteit, witwaspraktijken en dat deze risico’s “met prioriteit moeten worden aangepakt.”
Onlangs kondigde Visa, Mastercard, Stripe en eBay aan dat ze uit de Libra Association, het consortium van bedrijven achter de stablecoin, zijn gestapt. PayPal kondigde kort daarvoor al aan het project te hebben verlaten
De Libra Association houdt deze week zijn eerste bestuursvergadering in Zwiterseland. Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, verschijnt deze maand nog voor het Amerikaanse Congres om zich te verantwoorden over Libra.
Eind augustus bracht de Europese Centrale Bank (ECB) een rapport uit waarin het zei dat het gebrek aan regulering een struikelblok kan zijn voor stablecoins.
Crypto Insider David heeft weer een gloednieuwe column voor je klaarstaan. Lees zijn nieuwste uitgebreide bitcoin (BTC) koers weekanalyse hier!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie