Simon Bosch Simon Bosch
31/05/2023 18:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/05/2023 18:00

Grote exchange slaat alarm: Huidig crypto beleid speelt China in de hand

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Coinbase alerta: la política de cryptos juega a favor de China

Foto: crystal51/Shutterstock

Coinbase heeft momenteel veel last van het crypto-beleid van de Amerikaanse overheid. Met name de Securities and Exchange Commission van de VS reguleert de industrie met harde hand, waardoor Coinbase heeft besloten om de SEC aan te klagen. In een pleidooi aan de overheid verklaart Coinbase-CEO Brian Armstrong dat goed crypto-beleid een zaak is van nationale veiligheid.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Coinbase: VS belemmert crypto innovatie

Dat schrijft Armstrong in een opiniestuk voor MarketWatch. De topman vindt dat de Verenigde Staten hun beste beentje voor moet zetten bij het adequaat reguleren van de markt, in plaats van dat regulerende instanties het huidige belemmerende beleid blijven hanteren. De VS zijn nota bene een wereldwijde leider in de financiële sector.

Maar dat kan veranderen als het land het huidige beleid blijft aanhouden, waarschuwt Armstrong. De overheid dwingt innovatie op deze manier namelijk om naar het buitenland te verhuizen. Dat is iets wat ook blijkt te gebeuren, volgens een enquête van een Europees investeringsfonds. Veel bedrijven verhuizen namelijk uit de VS naar Europa. Ook is het aandeel van al het durfkapitaal dat in de VS belandt inmiddels een stuk kleiner.

Volgens Coinbase’ topman is de twintigste eeuw de ‘Amerikaanse eeuw’ geworden doordat technologie het financiële systeem heeft gedreven. Met cryptocurrencies worden deze twee nog sterker met elkaar verbonden. Hij denkt dat crypto en blockchain de belichaming van (financiële) innovatie is.

Advertentie

Chinese dominantie is het gevaar

Waar de VS steekjes laten vallen neemt China deze over, beargumenteert Armstrong. Want zowel de Chinese overheid als Chinese bedrijven zitten niet stil. Zo maken Alipay en Tencent al onmiddellijke betalingen mogelijk, terwijl het Amerikaanse bankensysteem nog steeds traag is en beperkt is tot de openingstijden van banken.

Ook is China al hard op weg met de digitale yuan, oftewel China’s Central Bank Digital Currency (CBDC). Zo krijgen ambtenaren er inmiddels in uitbetaald. Ondertussen zit hetzelfde project in de VS nog in de ontwikkelingsfase. China zou de ‘eCNY’ ook kunnen gaan gebruiken in internationale handel. Dat zou een bedreiging kunnen vormen voor de Amerikaanse dollar.

Als het crypto-beleid van de Amerikaanse overheid minder extreem zou zijn, dan zou dat innovatie naar Amerikaans grondgebied brengen. Dat is goed voor de VS, en minder gunstig voor China, denkt Armstrong. Daarnaast heeft Amerika niet alleen China als concurrent. Ook landen als het Verenigde Koninkrijk, Japan, Singapore en de Europese Unie willen belangrijke crypto-hubs zijn. De VS heeft dus een hoop te verliezen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie