Ivo Melchers Ivo Melchers
29/12/2022 07:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/12/2022 07:10

Japan wil verbod op buitenlandse stablecoins terugdraaien

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Foto: KOHUKU/Shutterstock

Eerder dit jaar, na de gruwelijke ineenstorting van het Terra-ecosysteem (LUNA), kon je in het crypto nieuws lezen dat Japan een nieuw regelgevend kader had aangenomen voor stablecoins. Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde is gekoppeld aan een andere valuta of activa.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Verbod op buitenlandse stablecoins

Onder de nieuwe wet, opgezet door de Japanse financiële toezichthouder, hebben stablecoins in Japan de stempel ‘digitaal geld’ gekregen. Dit betekent dat alleen banken en financiële instellingen met de juiste vergunning stablecoins mogen uitgeven. Er is dus een verbod op buitenlandse stablecoins  en om die reden noteren op het moment geen enkele van de 31 geregistreerde Japanse crypto exchanges stablecoins.

Zoals gezegd was de wet naar alle waarschijnlijkheid een directe reactie op de enorme crash van TerraUSD (UST) en LUNA. De algoritmische stablecoin verloor namelijk zijn peg, ofwel koppeling, met de Amerikaanse dollar en trok hiermee de koers van LUNA mee omlaag. De wet had naar verwachting het doel om het vertrouwen richting stablecoins in Japan opnieuw leven in te blazen. Deze had namelijk een flinke deuk opgelopen na de ineenstorting van het Terra-ecosysteem.

Advertentie

Goed nieuws voor USDT en USDC?

Volgens de lokale Japanse media is de Japanse financiële toezichthouder van plan om het eerdergenoemde verbod op te heffen. Er zijn echter wel enkele voorwaarden gesteld door de financiële toezichthouder, waaronder de eis dat lokale partijen erbij betrokken worden en de verantwoordelijkheid krijgen om de waarde van de stablecoins te beschermen.

Daarnaast zal het niet mogelijk zijn om meer dan 1 miljoen Japanse Yen (ongeveer €7.000) te gebruiken per transactie voor internationale overboekingen met stablecoins. Als laatste wordt het verplicht om de volledige identiteit van betrokkenen openbaar te maken aan de financiële toezichthouder.

Mocht het verbod daadwerkelijk opgeheven worden, dan is dat goed nieuws voor de crypto-markt. Het zal namelijk de deuren openen voor stablecoins als Tether (USDT) en USD Coin (USDC) op de Japanse markt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie