Simon Bosch Simon Bosch
17/11/2022 14:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/11/2022 14:05

Nederlandse centrale bank: FTX was illegaal in Nederland

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
De Nederlandsche Bank: KuCoin opereert illegaal in Nederland

Foto: JPstock / Shutterstock.com

Vorige week is de grote crypto exchange FTX officieel failliet gegaan. Nog niet zo lang geleden was FTX een enorm bedrijf met erg veel aanzien, daarom zal het nieuws voor velen totaal onverwacht zijn gekomen. Wat je vermoedelijk ook niet zou verwachten is dat de exchange illegaal actief was in Nederland.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

DNB: FTX was illegaal bezig

Dat schrijft Nu.nl op basis van een gesprek met De Nederlandsche Bank (DNB). FTX had hier namelijk geen licenties voor. Crypto exchanges die in Nederland actief willen zijn moeten zich eerst aanmelden bij de Nederlandse centrale bank, zodat deze beter erop toe kan zien dat alles naar behoren loopt. Zo is het risico dat klanten hun geld verliezen door bijvoorbeeld faillissement minder groot.

De centrale bank claimt dat ongeveer 2 miljoen Nederlanders in enige mate in crypto-activa investeren. Vaak het om kleine bedragen, maar sommige mensen beleggen uiteraard ook grotere bedragen, volgens het instituut. Hoeveel Nederlandse mensen geld op FTX hadden staan is niet duidelijk.

Advertentie

FTX geen uitzondering

FTX is hier niet de enige in. Volgens de beleidsmaker heeft het de afgelopen tijd 23 onderzoeken gedaan naar illegale praktijken van bedrijven in de sector. Zes bedrijven hebben veranderingen doorgevoerd, maar het is soms lastig om deze bedrijven aan te pakken. Vijf extra onderzoeken lopen nog.

Eerder dit jaar kwam Binance nog in de problemen toen bleek dat zelfs ‘s werelds grootste crypto exchange niet de benodigde Nederlandse vergunningen had. Vervolgens incasseerde het een flinke miljoenenboete. Sindsdien is het bedrijf wel volledig geregistreerd in Nederland. Ook andere landen waren streng op het bedrijf, zoals Italië. FTX is dus absoluut geen uitzondering.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie