Kevin Schijven Kevin Schijven
18/07/2019 17:15 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/07/2019 17:15

Samenvatting: Facebooks hoorzitting met het Amerikaanse Congres omtrent cryptocurrency Libra

icon-overheidregulatie
Overheid en re…

Op 16 en 17 juli vonden hoorzittingen plaats tussen het Amerikaanse Congres en Facebook omtrent het Libra cryptocurrency-project. In dit artikel worden een aantal van de meest noemenswaardige items uit de hoorzittingen besproken.
Tijdens de eerste hoorzitting op 16 juli werd David Marcus, hoofd van Facebooks cryptocurrency wallet Calibra, ondervraagd door de Senate Banking Committee.
Ondanks de extreme verdeeldheid in de Amerikaanse politiek, lijken Republikeinen en Democraten samen te komen in hun mening over Facebook. De senatoren maakten Facebook met de grond gelijk. Zo opende senator Sharrod Brown zijn ondervraging met de volgende woorden:

Facebook is gevaarlijk. […] Net als een peuter die een luciferdoosje in handen heeft, heeft Facebook het huis steeds opnieuw en opnieuw afgebrand. Facebook heeft door schandaal na schandaal aangetoond dat het ons vertrouwen niet verdient.

Senator Mike Crapo gaf aan dat het nog compleet onduidelijk is hoe Libra’s betaalsysteem werkt en hoe Libra, de Libra Association, Calibra en Facebook met elkaar integreren. Over het algemeen waren de senatoren zeer sceptisch, voornamelijk vanwege een gebrek aan vertrouwen van Facebook en niet zozeer met betrekking tot cryptocurrencies in het algemeen. David Marcus antwoordde met het volgende:

Facebook zal de Libra digitale valuta niet aanbieden totdat we de bezorgdheid van regelgevers volledig hebben weggenomen en de juiste goedkeuringen hebben ontvangen.

Op 17 juli werd Marcus ondervraagd door de Financial Services Committee van het Huis van Afgevaardigden. Het sentiment was vergelijkbaar met de eerste hoorzitting. Gezien Facebooks geschiedenis met privacy vinden de senatoren het erg moeilijk om de social mediagigant te vertrouwen.
Senator Maxine Waters, die al eerder samen met andere wetgevers een openbare brief gestuurd had naar Facebook met een verzoek tot staking van de Libra, noemde de Russische bemoeienis van de presidentsverkiezingen uit 2016 via Facebook als voorbeeld waarom er een gebrek aan vertrouwen is.

Uiteindelijk, als de plannen van Facebook doorzetten, zal het bedrijf en zijn partners een enorme economische macht hebben die valuta’s en overheden kan destabiliseren.


Carlon Maloney laat weten dat zij vindt dat Facebook de ontwikkeling compleet moet staken. Zo niet, dan moet Facebook eerst een proefprogramma houden onder een miljoen gebruikers dat een stuk makkelijker te reguleren zou zijn.
Alexandria Ocasio-Cortez vraagt of de leden van de Libra Association democratisch verkozen zijn. Nadat Marcus zegt dat zij dat niet zijn, vat Ocasio-Cortez Libra samen als: “een valuta die gecontroleerd wordt door een niet-democratisch verkozen coalitie van gigantische bedrijven.”
Patrick McHenry was in ieder geval positief over cryptocurrencies in het algemeen. Hij noemt blockchain-technologie en bitcoin (BTC) “niet te stoppen krachten” en beweert dat Washington niet de plaats moet zijn waar innovatie sterft. Toen hij David Marcus vroeg of Libra een security, commodity of exchange-traded fund (ETF) is kreeg hij geen eenduidig antwoord.
Warren Davidson vroeg wat het verschil is tussen bitcoin en een shitcoin als libra. Meltem Demirors, CSO van CoinShares, zei dat zij met de term bekend is en dat bitcoin gedecentraliseerd is terwijl libra gecentraliseerd zal zijn. Ze voegt eraan toe dat libra geen cryptocurrency is.
Gisteren zei Gabor Gurbacs, directeur bij VanEck, ook al dat bitcoin en libra compleet verschillend zijn. Tevens zei hij dat een bitcoin-ETF een drijfveer voor de Amerikaanse economie kan zijn.
In gerelateerd nieuws blijkt dat de Zwitserse toezichthouder, de Swiss Federal Data Protection and Information Commission (FDPIC), nog niet zijn gecontacteerd door Facebook ondanks dat David Marcus tijdens de hoorzitting zei dat de FIDPC de privacy-toezichthouder van de Libra Associations zal zijn. Dat meldt CNBC op 16 juli.
Een dag voor de hoorzittingen hield de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, een persconferentie waarin hij cryptocurrencies als bitcoin en Libra een “kwestie van nationale veiligheid” noemde.
Kijk jij naar wat de bitcoin-koers gaat doen? Onze analist, Crypto Insider David, heeft weer een nieuwe wekelijkse koersanalyse voor je klaar staan. Klik hier om deze te lezen!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie