Erik Juffermans Erik Juffermans
26/01/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2023 07:00

Senator dient wetsvoorstel in om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Senator dient wetsvoorstel in om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken

Foto: BeataGFX/Shutterstock

Wendy Rogers, senator uit de staat Arizona, heeft een aantal wetsvoorstellen ingediend voor bitcoin (BTC). Het eerste wetsvoorstel wil bitcoin erkennen als wettig betaalmiddel. Het tweede voorstel heeft als doel dat bitcoin gebruikt kan worden voor betalingen aan overheidsinstanties. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van schulden, belastingen en andere financiële obligaties. 

Changpeng Zhao van cryptogigant Binance moet mogelijk 3 jaar de cel in
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Politieke interesse in crypto groeit

Of het wetsvoorstel het gaat halen valt nog te bezien. Maar het is hoe dan ook een indicatie van hoe de politieke interesse in bitcoin aan het verschuiven is. Opmerkelijk aan het wetsvoorstel is dat het expliciet bitcoin bedoeld als wettig betaalmiddel. Andere vormen van cryptocurrency komen niet naar voren in het voorstel.

Dit is niet de eerste keer dat Senator Rogers probeert om bitcoin een legitiem betaalmiddel te maken in Arizona. In januari 2022 legde ze een vergelijkbaar wetsvoorstel op tafel. Na enkele stemrondes werd het voorstel echter in de prullenbak gegooid. Wellicht krijgt het voorstel deze tweede keer meer steun.

Naast Arizona zijn ook staten als Texas, New Hampshire, Missouri en Mississippi geïnteresseerd in de implementatie van bitcoin. Hoewel dergelijke wetsvoorstellen nog niet tot doorgevoerde wetten zijn gekomen, is het een interessante ontwikkeling. 

Het ‘Bitcoin land’

Mocht het wetsvoorstel toch aangenomen worden, dan zou bitcoin in Arizona dezelfde functie krijgen als in El Salvador. Het Midden-Amerikaanse land werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin erkent als wettelijk betaalmiddel. 

De nationale adoptie van Bitcoin zag in El Salvador een groei in investeringen als gevolg, maar ziet nog niet dezelfde steun onder het volk. Deze week kwam de president van El Salvador, Nayib Bukele, nog in het nieuws vanwege zijn kritiek op de media. Volgens hem probeert de internationale media het Midden-Amerikaanse ‘Bitcoin land’ continu door middel van leugens in een kwaad daglicht te zetten. 

Het betreffende nieuws ging over een vermeende schuld van 800 miljoen dollar die El Salvador zou hebben en niet kon terugbetalen vanwege de mislukte ‘Bitcoin gok.’ Bukele maakte via Twitter bekend dat dit pure leugens zijn, en dat de lening is afbetaald.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie